Żurek na serwatce
Uwielbiam żurek, a taki robię zawsze na Wielkanoc. Składniki:
- 1,5 l serwatki
- 0,5 l wody
- 2 laski wędzonej kiełbasy albo 30 dag wędzonki pokrojonej w kostkę
- 2 laski białej kiełbasy pokrojonej w plasterki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- łyżeczka majeranku
- 1 łyżka tartego chrzanu
- kilka ziarem ziela angielskiego
- lilka kiści laurowych
- 3 większe ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 3 łyżki śmietana
- 2 łyżki mąki
- sól pieprz
- ewentualnie 1/2 szklanki zakwasu na żurek i 0,5 szklanki śmietanki 30%
Kiełbasę (albo wędzonkę) podsmażyć, dodać cebulę i smażyć, aż cebula zmięknie, serwatkę wlać do garnka, dodać kiełbasę z cebulą, białą kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, ziemniaki, gotować wszystko aż ziemniaki zmiękną, zabielić śmietaną z mąką, dodać czosnek, zagotować, jeśli żurek jest dla kogoś za kwaśny rozcieńczyć wodą i doprawić solą i pieprzem. Tym razem dodałem wodę, trochę zakwasu i trochę słodkiej śmietanki. Podawać z jajkiem gotowanym na twardo. Podobne wpisy Żurek na serwatce