Żurek babci Wiktorii
Składniki:
Zakwas
- 3 szklanki mąki żytniej
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 kromka chleba razowego
oraz:
- 0,5 l domowego bulionu warzywnego (ewentualnie z kostki)
- 4 białe kiełbaski
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju Kujawskiego lnianego tłoczonego na zimno
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- 1 grubszy plaster wędzonego boczku
- 1 łyżka chrzanu ze słoika
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- majeranek
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowujemy zakwas na żurek. Do dużego słoja wsypujemy mąkę żytnią, wkładamy skórkę chleba razowego i oczyszczone ząbki czosnku. Zalewamy 1 litrem ciepłej przegotowanej wody, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni, od czasu do czasu mieszając.
Krok 2
Bulion wlewamy do garnka. Do bulionu wkładamy boczek i białą kiełbasę. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie oraz kilka ziarenek czarnego pieprzu. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15 minut. Wyjmujemy boczek i kiełbasę. Boczek kroimy w małą kostkę i wkładamy z powrotem do zupy. Kiełbasę układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy na rumiano w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Wyjmujemy z piekarnika, smarujemy olejem Kujawskim. Odstawiamy pod przykryciem.
Krok 3
Do bulionu wlewamy zakwas i zagotowujemy mieszając, aż zupa zgęstnieje. Doprawiamy do smaku chrzanem, majerankiem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz solą. Zupę gotujemy na małym ogniu jeszcze kilka minut.
Na koniec dodajemy upieczoną kiełbasę pokrojoną na plasterki. Żurek podajemy z cząstkami ugotowanych na twardo jajek.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 4 dni