Zupa z pieczonej czerwonej papryki

Zupa z pieczonej czerwonej papryki
Zdjęcie - Zupa z pieczonej czerwonej papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z pieczonej czerwonej papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 2 średnie cebule żółte pokrojone w kostkę
  • szczypta cukru
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 pokrojone w kostkę duże ziemniaki
  • 1500 ml bulionu z kurczaka
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki masła
  • szczypta wędzonej papryki
Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 260°C (grill). Przekrój papryki, wyjmij nasiona. Połóż papryki na blasze do pieczenia i posmaruj lekko olejem Kujawskim ze Smakiem. Piecz przez 5-10 min., aż sczernieją. Wyjmij papryki z piekarnika i włóż do szklanej miski, przykryj folią spożywczą. Zostaw je na 5 min. Następnie wyjmij i delikatnie zdejmij przypieczoną skórkę. Grubo posiekaj paprykę.

Rozgrzej olej Kujawski ze Smakiem w dużym garnku, podsmaż cebulę ze szczyptą cukru. Smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 min. Wlej bulion z kurczaka. Dodaj ziemniaki i pieczoną paprykę. Gotuj 2-3 min. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 min. Lekko przestudź. Zmiksuj zupę na puree. Raz jeszcze ją zagotuj. Dodaj masło, sól i pieprz.

Podawaj zupę posypaną wędzoną papryką. Podając, połóż łyżeczkę jogurtu na wierzchu i posyp zachowanymi nasionami.

Porada:
Zupa smakuje wyśmienicie podana z grzankami. Pokrój bagietkę na małe kawałki. Polej olejem Kujawskim ze smakiem z czosnkiem. Grilluj w piekarniku przez 5 min.



Przepis pochodzi z sandrabakesaparty.pl

Kategorie przepisów