Zupa z botwiny - botwinka

Zupa z botwiny - botwinka

W sezonie, warto wykorzystać botwinkę do przygotowania lekkiej i prostej zupy, z warzywami korzeniowymi. Młode liście, łodygi i buraczki, są cennym źródłem składników pokarmowych, usprawniają pracę układu pokarmowego, mają właściwości odtruwające. Zupa z botwiny, jest bardzo łatwa w przygotowaniu, ma przyjemny słodko – kwaskowaty smak, można ją zrobić na rosole drobiowym.

Przygotuj koniecznie, botwina ma ogromny potencjał, a sezon na nią, nie trwa długo 🙂

Zdjęcie - Zupa z botwiny - botwinka - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na zupę z botwiny
  • 1, 5 bulionu drobiowego
  • pęczek botwiny ( u mnie 3 większe buraczki z łodyżkami i liśćmi )
  • 2 mniejsze marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki octu winnego / 2 łyżeczki cukru / sól / pieprz / 3 liście laurowe / 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 -5 łyżek słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki lub koperku

Buraczki dokładnie umyj i zetrzyj na plasterki. Łodyżki i liście, pokrój na małe kawałki. Obrane pietruszkę i marchewkę, również zetrzyj na plasterki. Obrane ziemniaki, pokrój na grubsze plasterki, plasterki podziel na pół.

Do bulionu dodaj ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie, gotuj na małym ogniu.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj marchewkę, pietruszkę, łodyżki i liście botwiny, całość smaż mieszając, około 3 minuty.

Do garnka, dodaj starte buraczki i warzywa z patelni, dodaj również ocet winny i cukier, całość pomieszaj. Gotuj jeszcze chwilę, do czasu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj śmietankę, koperek lub pietruszkę. Dopraw do smaku.

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Zupa z botwiny - botwinka - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów