Zupa z botwiny - botwinka
W sezonie, warto wykorzystać botwinkę do przygotowania lekkiej i prostej zupy, z warzywami korzeniowymi. Młode liście, łodygi i buraczki, są cennym źródłem składników pokarmowych, usprawniają pracę układu pokarmowego, mają właściwości odtruwające. Zupa z botwiny, jest bardzo łatwa w przygotowaniu, ma przyjemny słodko – kwaskowaty smak, można ją zrobić na rosole drobiowym.
Przygotuj koniecznie, botwina ma ogromny potencjał, a sezon na nią, nie trwa długo 🙂
Składniki na zupę z botwiny- 1, 5 bulionu drobiowego
- pęczek botwiny ( u mnie 3 większe buraczki z łodyżkami i liśćmi )
- 2 mniejsze marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki octu winnego / 2 łyżeczki cukru / sól / pieprz / 3 liście laurowe / 5 ziarenek ziela angielskiego
- 4 -5 łyżek słodkiej śmietanki
- 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki lub koperku
Buraczki dokładnie umyj i zetrzyj na plasterki. Łodyżki i liście, pokrój na małe kawałki. Obrane pietruszkę i marchewkę, również zetrzyj na plasterki. Obrane ziemniaki, pokrój na grubsze plasterki, plasterki podziel na pół.
Do bulionu dodaj ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie, gotuj na małym ogniu.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj marchewkę, pietruszkę, łodyżki i liście botwiny, całość smaż mieszając, około 3 minuty.
Do garnka, dodaj starte buraczki i warzywa z patelni, dodaj również ocet winny i cukier, całość pomieszaj. Gotuj jeszcze chwilę, do czasu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj śmietankę, koperek lub pietruszkę. Dopraw do smaku.
Smacznego 🙂