Zupa z botwinką

Zupa z botwinką

Botwinka pojawiła się już na pólkach sklepowych, ja wypatrzyłam ją w moim warzywniaku. Będzie znakomitym dodatkiem do wiosennej zupy. Młode liście i pędy buraczków są jadalne, dlatego można wykorzystać je do przygotowania zup, chłodników, sałatek. Ponieważ za oknem pogoda raczej jesienna, zdecydowałam się na ciepłą zupę. Można ją podać z młodymi ziemniakami, drobnym makaronem, jajkiem :-)

Zdjęcie - Zupa z botwinką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

     Składniki

  • 6 młodych buraczków i kilka łodyżek z liśćmi
  • 2 i 1/2 litra bulionu
  • 1 pietruszka starta na tarce o małych oczkach
  • 1 marchewka starta na tarce o małych oczkach
  • łyżka soku z cytryny
  •  mały kubek śmietanki do zup
  • łyżeczka cukru
  • kilka liści laurowych
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • przyprawa domowa do zup

Do bulionu daję pietruszkę z marchewką, buraczki i łodyżki z liśćmi pokrojone na kawałki. Po zagotowaniu, dodaję sok z cytryny i liście laurowe. Gotuję 15-20 min, dodaję śmietankę i doprawiam do smaku. Podaję z drobnym makaronem, młodymi ziemniakami, jajkiem i koperkiem. Smacznego :-)

Zdjęcie - Zupa z botwinką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów