Zupa z botwinką
Botwinka pojawiła się już na pólkach sklepowych, ja wypatrzyłam ją w moim warzywniaku. Będzie znakomitym dodatkiem do wiosennej zupy. Młode liście i pędy buraczków są jadalne, dlatego można wykorzystać je do przygotowania zup, chłodników, sałatek. Ponieważ za oknem pogoda raczej jesienna, zdecydowałam się na ciepłą zupę. Można ją podać z młodymi ziemniakami, drobnym makaronem, jajkiem :-)
Składniki
- 6 młodych buraczków i kilka łodyżek z liśćmi
- 2 i 1/2 litra bulionu
- 1 pietruszka starta na tarce o małych oczkach
- 1 marchewka starta na tarce o małych oczkach
- łyżka soku z cytryny
- mały kubek śmietanki do zup
- łyżeczka cukru
- kilka liści laurowych
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
- przyprawa domowa do zup
Do bulionu daję pietruszkę z marchewką, buraczki i łodyżki z liśćmi pokrojone na kawałki. Po zagotowaniu, dodaję sok z cytryny i liście laurowe. Gotuję 15-20 min, dodaję śmietankę i doprawiam do smaku. Podaję z drobnym makaronem, młodymi ziemniakami, jajkiem i koperkiem. Smacznego :-)