Zupa z boczniakami

Zupa z boczniakami i z warzywami korzeniowymi, to sposób na wegetariańskie, udawane flaczki 🙂 Młode boczniaki, można pokroić na cienkie paseczki. Starsze i większe grzyby, są nieco twardsze, więc kroję je na mniejsze kawałki. W zupie nie może zabraknąć liści laurowych, i dużej ilości majeranku. Boczniaki to zdrowe i smaczne grzyby, a zupę z boczniaków zrobisz ekspresowo 🙂

Zdjęcie - Zupa z boczniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa z boczniakami

Składniki na zupę z boczniaków

– 250 g boczniaków
– 7-8 szklanek bulionu lub wody
– 4 duże ziemniaki
– 1 duża pietruszka
– 1 duża marchewka
– 2 mniejsze cebule
– 1 łodyga selera naciowego
– 2 ząbki czosnku
– masło klarowane lub olej do smażenia

Przyprawy

– kilka ziaren jałowca
– kilka liści laurowych
– pełna łyżka majeranku
– sól i pieprz do smaku

Warzywa umyj, obierz i podkrój – ziemniaki i cebulę w kostkę, seler naciowy na plasterki, boczniaki na paseczki lub na małe kawałki. Pietruszkę i marchewkę, zetrzyj na dużych oczkach. Czosnek drobno posiekaj.

Ziemniaki daj do bulionu, dodaj liście laurowe i nasiona jałowca. Gotuj na małym ogniu.

Na dużej patelni, rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego lub oleju, dodaj cebulę, kiedy cebulka odparuje wodę, dodaj resztę warzyw. Wszystko smaż mieszając, przez kilka minut.

Warzywa z patelni, dodaj do wywaru, dorzuć majeranek. Całość gotuj na małym ogniu, około 40 minut. Dopraw do smaku.
Smacznego 🙂

Zdjęcie - Zupa z boczniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy