ZUPA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
Lekka i naprawdę pyszna zupa. Dla osób na diecie będzie świetną alternatywą, dla ciężkich, zawiesistych zup. W tej wersji dodałam odrobinę owoców morza, z których można zrezygnować lub zastąpić startym serem.
Ostatnio na targowisku na tureckim stoisku zakupiłam Ajwar. Jest to pasta warzywna, najczęściej robiona z papryki i bakłażana. Może być w wersji pikantnej lub łagodnej. Fajnie się sprawdza na grzance z opieczonego chleba. Zupę doprawiłam pikantną wersją pasty.
Zupa: soczewica, fenkuł, cukinia i owoce morza - Laura SKŁADNIKI:
Soczewicę opłukać, dodać do warzyw zalać 2 szklankami wody (może być bulion) i dusić do miękkości soczewicy.
Jeśli ktoś lubi smak czosnku (JA) można dodatkowo zetrzeć 1-2 ząbki i dodać, aby wzmocnić aromat. Doprawić pieprzem i ajwarem. Dodać opłukane owoce morza, ewentualnie uzupełnić wodę i na wolnym ogniu gotować około 5 minut.
Można podać z grzankami.
Ostatnio na targowisku na tureckim stoisku zakupiłam Ajwar. Jest to pasta warzywna, najczęściej robiona z papryki i bakłażana. Może być w wersji pikantnej lub łagodnej. Fajnie się sprawdza na grzance z opieczonego chleba. Zupę doprawiłam pikantną wersją pasty.
Zupa: soczewica, fenkuł, cukinia i owoce morza - Laura SKŁADNIKI:
- 1/2 bulwy fenkułu
- 1 nieduża cukinia
- 2-4 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 łyżki pasty Ajwar (opcjonalnie)
- garść mrożonki owoców morza - opcjonalnie
Soczewicę opłukać, dodać do warzyw zalać 2 szklankami wody (może być bulion) i dusić do miękkości soczewicy.
Jeśli ktoś lubi smak czosnku (JA) można dodatkowo zetrzeć 1-2 ząbki i dodać, aby wzmocnić aromat. Doprawić pieprzem i ajwarem. Dodać opłukane owoce morza, ewentualnie uzupełnić wodę i na wolnym ogniu gotować około 5 minut.
Można podać z grzankami.