Zupa solanka z białą fasolą

Zdjęcie - Zupa solanka z białą fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa solanka z białą fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa solanka z białą fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa solanka z białą fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa solanka z białą fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 300 g goleni wołowej
  • 300 g ogórków kiszonych z zalewą
  • 300 g włoszczyzny (marchew, por, pietruszka, seler)
  • 250 g ugotowanej białej fasoli
  • 150 g pieczarek
  • 120 g wędzonej kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g cebuli
  • 100 g zielonych oliwek
  • 50 ml oleju Kujawski z ostropestu tłoczonego na zimno
  • 35 g koncentratu pomidorowego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ½ cytryny
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Mięso i włoszczyznę zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu około 1,5 godz. do miękkości mięsa. Włoszczyznę wyjmujemy i odkładamy.

Następnie wyjmujemy mięso z wywaru, kroimy je w kostkę i przekładamy do wywaru.

Na patelni podsmażamy kiełbasę i boczek pokrojone w kostkę. Dodajemy je do zupy.

Na tej samej patelni przesmażamy posiekaną cebulę, czosnek, a po nich pokrojone w plastry pieczarki i kiszone ogórki starte na tarce o grubych oczkach. Wszystkie te składniki dodajemy do zupy.

Zupę doprawiamy koncentratem pomidorowym, zalewą z kiszonych ogórków i dodajemy oliwki oraz ugotowaną fasolę.

Solankę doprawiamy solą i obficie pieprzem.

Natkę pietruszki miksujemy z olejem Kujawskim z ostropestu i sokiem z cytryny. Pastę z natki wykładamy po porcji bezpośrednio na talerze.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów

Podobne przepisy