Zupa ogórkowa
Dzień dobry :-) Na pewno lubicie zupę ogórkową, my bardzo, a że długo nie było to zrobiłam. Zniknęła szybciutko, wyszła bardzo smaczna. Ja miałam z nią jeszcze jedną przygodę, bo coś mnie naszło i napiłam się wody z ogórków. Nie pijam jej na co dzień, ale nie powiem, mogłabym pić, smak mi nie przeszkadza. Na drugi dzień powiem Wam, dostałam takich bóli brzucha, że hej. Więc ostrzegam ha ha, zupę możecie jeść do woli, ale z wodą uwaga, tym bardziej, jak nie pijecie jej za często ;-). Miłego popołudnia :-)
Składniki:
- około 450 g skrzydełek
- około 2,5 litra wody
- 2 marchewki
- 1 większa pietruszka
- kawałek pora
- kawałek selera
- 5 średnich ziemniaków
- około 500 g ogórków (bez zalewy)
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziela pieprzu
- świeża natka pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 100 g śmietanki 30%
- masło klarowane (2 łyżki)
- 1 łyżka oliwy
1. Mięso myjemy, do dużego garnka wlewamy wodę, dajemy skrzydełka, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy bulion. Jak będzie gotowy, skrzydełka wyjmujemy. Studzimy, obieramy, mięso kroimy i dodajemy na końcu do zupy.
2. W międzyczasie jak będzie gotował nam się bulion marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora również kroimy.
3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, wrzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera. Podsmażamy, odkładamy. Następnie na pozostałym maśle podsmażamy pora i przepuszczony przez praskę czosnek. odkładamy. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
4. Do ugotowanego buliony wrzucamy podsmażone warzywa, ziemniaki i sól. Gotujemy, jak warzywa będą miękkie dodajemy starte na tarce ogórki i podsmażonego pora z czosnkiem. Całość musimy zagotować, wyłączamy i dodajemy śmietankę. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem :-) Smacznego :-)