Zupa – krem ze szparagów
Podobno pełna nazwa szparagów brzmi ” Szparag lekarski” i nie bez powodu, jest pyszny i jednocześnie bardzo zdrowy. Jest źródłem witamin C, B1, B2, B6, E, K, które wspomagają i regulują działanie układu krążenia, pokarmowego i nerwowego. Szparagi zawierają również minerały i przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia i działają przeciw nowotworowo.
Szparagi są bogate w błonnik, są lekkostrawne i wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. Co ważne, dla osób dbających o linię, szparagi nie są kaloryczne i są idealnie łatwe do przyrządzenia. Przykładem niech będzie ta prosta zupa – krem ze szparagów, na której przygotowanie wystarczy 30 minut ?
Składniki na zupę – krem ze szparagów
- wiązka zielonych szparagów
- 1 ziemniak pokrojony w kostkę
- 1 pietruszka pokrojona w kostkę
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 3 zielone gałązki pietruszki lub lubczyku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła klarowanego
- 100 ml. słodkiej śmietanki ( opcjonalnie )
- sól i pieprz do smaku
Szparagi dokładnie umyj i odłam zdrewniałe końcówki, pokrój na trzy części.
W dużym rondlu rozgrzej masło klarowane, dodaj cebulę i czosnek. Wszystko smaż, do czasu kiedy cebula odparuje wodę.
Dodaj ziemniaka i pietruszkę, smaż warzywa mieszając, około 4 minuty.
Dolej dwie szklanki wody, dodaj gałązki lubczyku, całość gotuj 15 minut.
Dodaj szparagi, tymianek i gałkę muszkatołową. Wszystko gotuj jeszcze 5 minut, dodaj śmietankę ( jeżeli używasz ), zagotuj, dopraw do smaku. Gotową zupę zmiksuj na krem ?
Mój krem ze szparagów, podałam z płatkami chili i z razowymi grzankami ? Smacznego ?