Zupa – krem ze szparagów

Podobno pełna nazwa szparagów brzmi ” Szparag lekarski” i nie bez powodu, jest pyszny i jednocześnie bardzo zdrowy. Jest źródłem witamin C, B1, B2, B6, E, K, które wspomagają i regulują działanie układu krążenia, pokarmowego i nerwowego. Szparagi zawierają również minerały i przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia i działają przeciw nowotworowo.

Szparagi są bogate w błonnik, są lekkostrawne i wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. Co ważne, dla osób dbających o linię, szparagi nie są kaloryczne i są idealnie łatwe do przyrządzenia. Przykładem niech będzie ta prosta zupa – krem ze szparagów, na której przygotowanie wystarczy 30 minut 🙂

Zdjęcie - Zupa – krem ze szparagów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na zupę – krem ze szparagów

  • wiązka zielonych szparagów
  • 1 ziemniak pokrojony w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 3 zielone gałązki pietruszki lub lubczyku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 100 ml. słodkiej śmietanki ( opcjonalnie )
  • sól i pieprz do smaku

Szparagi dokładnie umyj i odłam zdrewniałe końcówki, pokrój na trzy części.

W dużym rondlu rozgrzej masło klarowane, dodaj cebulę i czosnek. Wszystko smaż, do czasu kiedy cebula odparuje wodę.

Dodaj ziemniaka i pietruszkę, smaż warzywa mieszając, około 4 minuty.

Dolej dwie szklanki wody, dodaj gałązki lubczyku, całość gotuj 15 minut.

Dodaj szparagi, tymianek i gałkę muszkatołową. Wszystko gotuj jeszcze 5 minut, dodaj śmietankę ( jeżeli używasz ), zagotuj, dopraw do smaku. Gotową zupę zmiksuj na krem 🙂

Mój krem ze szparagów, podałam z płatkami chili i z razowymi grzankami 🙂 Smacznego 🙂

Zdjęcie - Zupa – krem ze szparagów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie

Kremowa zupa z pieczonego kala…

Dzi Dzi
karmelowy

Tagliatelle z białymi szparagami, truflą i parmezanem. Hedonistyczny maj!

Tagliatelle z białymi szparaga…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Kaszotto z kurczakiem, marchew…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Cukiniowa zupa krem z czosnku niedźwiedziego

Cukiniowa zupa krem z czosnku…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Pieczona ciecierzyca chipotle

Pieczona ciecierzyca chipotle

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałata rzymska z boczkiem i serem pleśniowym

Sałata rzymska z boczkiem i se…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Biszkopt z truskawkami – prosty i lekki

Biszkopt z truskawkami – prost…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

"Czarnie" mocno czekoladowe br…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chlebek z rabarbarem

Chlebek z rabarbarem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i szpinakiem
1

Zapiekanka makaronowa z kurcza…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto z rabarbarem – pyszne i szybkie

Ciasto z rabarbarem – pyszne i…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Zapiekanka makaronowa z brokułami, pieczarkami i boczkiem

Zapiekanka makaronowa z brokuł…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!