Zupa-krem ze szparagów i selera

Sezonowe warzywa, można przemycić do każdej warzywnej zupy, tym razem sięgam po szparagi. Zupa – krem ze szparagów, czosnku i selera ma ciekawy, intensywny smak. Gorącą zupę możesz podać np. z serkiem mozzarella, z grzankami, lub z kulkami ptysiowymi. Będzie smakowała o każdej porze dnia 🙂
Składniki na zupę-krem ze szparagów i selera:
- 1,5 l. wody lub bulionu
- pęczek zielonych szparagów
- 2 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 korzenia selera
- 60 g serka topionego
- sól i pieprz do smaku
- 3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego
- duża szczypta zmielonego chili
- olej lub oliwa
Jak przygotować zupę-krem ze szparagów i selera?
Ziemniaki i seler pokrój w kostkę. Odłam twarde końcówki szparagów i pokrój je na mniejsze kawałki.
Na dnie garnka rozgrzej oliwę, dodaj kawałki selera i ziemniaki. Warzywa smaż mieszając około 2 minuty. Dolej wodę lub bulion, dorzuć ząbki czosnku przekrojone na pół, liście laurowe i ziele angielskie, gotuj całość około 20 minut.
Dodaj szparagi i gotuj kolejne 10 minut. Usuń liście laurowe i ziele angielskie, całość zmiksuj na krem.
Dodaj serek pokrojony na małe kawałki i dopraw do smaku, chwilę podgrzewaj, aż serek się rozpuści.
Na talerzu posyp papryczką chili i posiekaną pietruszką, możesz skropić oliwą. Podaj z grzankami lub kulkami ptysiowymi 🙂 Smacznego 🙂
Przepis na grzanki
Bagietkę pokrój na kromeczki, jeżeli pieczywo jest czerstwe, można pokroić w kostkę. Patelnię posmaruj oliwą lub olejem, można dorzucić ząbek czosnku. Kromeczki opiekaj z każdej strony, aż się lekko przyrumienią. Grzanki również, można krótko opiec w piekarniku 🙂