Zupa krem z pora

Zupa krem z pora
Zdjęcie - Zupa krem z pora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa krem z pora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa krem z pora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1/3 l bulionu drobiowego
  • 1 duży por (lub 2 mniejsze)
  • 1 cebula
  • 2 mniejsze młode ziemniaki
  • 5 łyżek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • ząbek czosnku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj, pokrój w większą kostkę. Pora pokrój w krążki, cebulę w piórka. Czosnek zmiażdż. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj do niego warzywa. Od czasu do czasu mieszaj. Zdejmij z ognia, gdy cebula i por ładnie się zeszklą. Nie szkodzi, jeśli któreś warzywo nieco się przypali. Zupa będzie smaczniejsza, ponieważ smak stanie się intensywniejszy.

Do podsmażonych składników wlej bulion, dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego i gotuj zupę na małym ogniu przez ok. 20 min. Następnie zmiksuj dokładnie wszystkie składniki blenderem. Dopraw solą i pieprzem. Przelej do miseczek, udekoruj listkiem natki pietruszki. Podawaj z paluszkami grissini lub grzankami.



Przepis pochodzi z waniliowachmurka.blogspot.com

Kategorie przepisów