Zupa krem z pieczonej dyni

Zupa krem z pieczonej dyni

Zdjęcie - Zupa krem z pieczonej dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składowe dania:

  • 600 g dyni 
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szkl. bulionu
  • 1 jabłko
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki 
  • ¼ łyżeczki kurkumy 
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej  
  • ¼ łyżeczki suszonego imbiru 
  • olej Kujawski tłoczony na zimno - rzepak
  • sól
  • pieprz
  • kilka plasterków pieczonego boczku
  • prażone pestki dyni do dekoracji

 

Zdjęcie - Zupa krem z pieczonej dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzygotowanie:

Dynię ze skórką kroimy na drobne kawałki i układamy na blaszce. Dodajemy pokrojone ziemniaki, jabłko ze skórką (kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne), 3 ząbki czosnku w łupinach. Wszystko polewamy odrobiną oleju i oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 ℃ do miękkości warzyw (ok. 45 min).

Do kielicha blendera wlewamy 2 szklanki bulionu, dodajemy pieczone warzywa bez skórek, śmietankę, łyżeczkę przypraw (mieszamy ze sobą słodką paprykę, kurkumę, gałkę muszkatołową, imbir), sól i blendujemy chwilę na gładką masę.

Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, możemy dolać odrobinę bulionu. Doprawiamy ponownie do smaku i podajemy na ciepło z plastrami pieczonego boczku. Polewamy olejem i posypujemy prażonymi pestkami dyni.

Kategorie przepisów