Zupa krem z pieczonej dyni
Składowe dania:
- 600 g dyni
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 duże ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 2 szkl. bulionu
- 1 jabłko
- ¼ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki suszonego imbiru
- olej Kujawski tłoczony na zimno - rzepak
- sól
- pieprz
- kilka plasterków pieczonego boczku
- prażone pestki dyni do dekoracji
Przygotowanie:
Dynię ze skórką kroimy na drobne kawałki i układamy na blaszce. Dodajemy pokrojone ziemniaki, jabłko ze skórką (kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne), 3 ząbki czosnku w łupinach. Wszystko polewamy odrobiną oleju i oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 ℃ do miękkości warzyw (ok. 45 min).
Do kielicha blendera wlewamy 2 szklanki bulionu, dodajemy pieczone warzywa bez skórek, śmietankę, łyżeczkę przypraw (mieszamy ze sobą słodką paprykę, kurkumę, gałkę muszkatołową, imbir), sól i blendujemy chwilę na gładką masę.
Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, możemy dolać odrobinę bulionu. Doprawiamy ponownie do smaku i podajemy na ciepło z plastrami pieczonego boczku. Polewamy olejem i posypujemy prażonymi pestkami dyni.