Zupa krem z grzybów leśnych
Zupa krem z grzybów leśnych z dodatkiem chrupiących grzanek oraz kleksem oleju Kujawskiego LEN tłoczonego na zimno to głęboki smak grzybów o aksamitnej konsystencji. Olej Kujawski Len wprowadzony do diety urozmaica smak potrawy, a także wzbogaca ją w szereg substancji odżywczych 🙂
Składniki na zupę krem z grzybów leśnych (suszonych)
- 40 g suszonych grzybów + 300 ml gorącej wody
- 30 g korzenia pietruszki
- 50 g marchewki
- 50 g korzenia selera
- 250 g ziemniaków
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 litr bulionu
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju Kujawskiego 3 Ziarna
- 1 mała cebula
- 60 ml śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
- 5 łyżeczek oleju Kujawskiego LEN tłoczonego na zimno
- grzanki
- natka pietruszki
Jak przygotować kremową zupę z grzybów leśnych?
Suszone grzyby leśne wypłukać pod bieżącą wodą, zalać w miseczce wrzątkiem i odstawić na 30 min.
Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju Kujawski 3 Ziarna.
Do garnka wlać namoczone grzyby wraz z wodą, dodać obrane warzywa pokrojone w mniejsze kawałki, dolać bulion, ziele angielskie, liście laurowe, natkę pietruszki, sól i pieprz oraz podsmażoną na oleju cebulę. Całość na zupę krem z suszonych grzybów leśnych gotować przez ok. 1 godz, aż suszone grzyby będą miękkie.
Z garnka wyjąć liście laurowe oraz ziele angielskie i całość bardzo dokładnie zmiksować. Dodać śmietankę do kremowej zupy z grzybów leśnych i wymieszać. Doprawić do smaku.
Zupękrem z grzybów leśnych podawać polaną olejem Kujawskim LEN tłoczonym na zimno, posypaną grzankami i natką pietruszki.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 2 godz.
Stopień trudności: łatwe