Zupa – krem z brokuła
Zupa, która powstała z recyklingu, okazała się wyjątkowo smaczna. Przy okazji odświeżania lodówki, znalazłam paczkę zamrożonych brokułów i dwie hiszpańskie papryczki jalapeño , dodałam kilka młodych ziemniaków i por z ogródka. W rezultacie na obiad zjedliśmy sycącą, gęstą i aromatyczną zupę Posłuchajcie.…..
Składniki
- 500 g mrożonego brokuła ( może być świeży )
- 1 por pokrojony w plasterki ( tylko jasna i jasnozielona część )
- 4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- 2 papryczki jalapeño ( oczyszczone, bez pestek )
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 150 g. jogurtu lub słodkiej śmietanki
- 2 litry wywaru ( u mnie na szyi indyka )
- 1 łyżka klarowanego masła
- domowa przyprawa do zup