Zupa – krem z brokuła

Zupa – krem z brokuła
Zupa, która powstała z recyklingu, okazała się wyjątkowo smaczna. Przy okazji odświeżania lodówki, znalazłam paczkę zamrożonych brokułów i dwie hiszpańskie papryczki jalapeño , dodałam kilka młodych ziemniaków i por z ogródka. W rezultacie na obiad zjedliśmy sycącą, gęstą i aromatyczną zupę Posłuchajcie.…..

Zdjęcie - Zupa – krem z brokuła - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 500 g mrożonego brokuła ( może być świeży )
  • 1 por pokrojony w plasterki ( tylko jasna i jasnozielona część )
  • 4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 papryczki jalapeño  ( oczyszczone, bez pestek )
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 150 g. jogurtu lub słodkiej śmietanki
  • 2 litry wywaru ( u mnie na szyi indyka )
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • domowa przyprawa do zup
W rondlu rozgrzewam masło, dodaję pokrojone ząbki czosnku, papryczki, por i suszone zioła, całość smażę mieszając jedną minutę. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, ponownie całość krótko smażę. Do wywaru dodaję rozmrożone brokuły i całą zawartość rondla. Wszystko gotuję około 30 minut i doprawiam do smaku. Zupę miksuję blenderem na gładki krem. Zupę można podać z czosnkowymi grzankami, lub groszkiem ptysiowym. Na talerzu, do gorącej zupy można dać dwa plasterki mozzarelli, taka opcja będzie atrakcyjnym  poczęstunekiem dla gości. Smacznego

Zdjęcie - Zupa – krem z brokuła - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów