Zupa jogurtowa

Zupa jogurtowa

Znakomita zupa na którą przepis znalazłam na blogu Turcja od kuchni. Jest bardzo pożywna, więc dobra na chłodne dni. Lubię wszystkie składniki - i szpinak, i cieciorkę i jogurt. I lubię turecką kuchnię. Jak tylko zobaczyłam przepis, wiedziałam, że muszę ją ugotować i że będzie smaczna. Jeżeli po ugotowaniu wyda nam się za gęsta, możemy rozrzedzić ją wodą lub bulionem. Polecam!
Zdjęcie - Zupa jogurtowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki:

ok 200 g szpinaku

szklanka jogurtu naturalnego

1 jajko

1/2 szklanki ryżu

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)

oliwa z oliwek

6 szklanek wody lub wywaru z kości ( dałam lekki bulion)


przygotowanie:

Szpinak umyć, jeżeli trzeba, odciąć ogonki. Odstawić. Ryż umyć, zalać 4 szklankami wody, gotować aż ryż będzie miękki. Odstawić na bok do ostygnięcia. Do miski wlać jogurt, dodać jajko, wymieszać a następnie stopniowo dodawać pozostałe dwie szklanki wody, mieszając dokładnie.Tak wymieszaną masę dodać do ostudzonego ryżu. Cały czas mieszając podgrzewać aż zupa się zagotuje. Dodać ciecierzycę i szpinak, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut, pamiętając o mieszaniu - bez tego jogurt się zwarzy. Zupę podawać niezbyt gorącą, polaną oliwą. Smacznego!
Zdjęcie - Zupa jogurtowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa jogurtowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zupa jogurtowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów