Zupa gulaszowa
Gęsta, esencjonalna zupa gulaszowa z białą cebulą, papryką, pomidorami i ziemniakami. Na początku przygotowuję gulasz wieprzowy na smażonej wędzonej papryce i białej cebuli. Smażę również świeżą paprykę i ziemniaki. Na koniec wszystko ląduje w jednym garnku. Zupa bardzo pożywna i odżywczo wartościowa. Można ją przygotować w większym garnku, na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej ?
Składniki
- 400 g łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
- 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 1 biała cebula pokrojona w piórka
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 papryki czerwona i zielona pokrojone w kostkę
- 1 łyżka papryki wędzonej
- spora szczypta papryczki chili
- sól i pieprz do smaku
- masło lub olej klarowane do smażenia
- 1 i 1/2 litra gorącej wody lub bulionu
- garść świeżo posiekanego koperku