Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa
Zdjęcie - Zupa gulaszowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiGęsta, esencjonalna zupa gulaszowa z białą cebulą, papryką, pomidorami i ziemniakami. Na początku przygotowuję gulasz wieprzowy na smażonej wędzonej papryce i białej cebuli. Smażę również świeżą paprykę i ziemniaki. Na koniec wszystko ląduje w jednym garnku. Zupa bardzo pożywna i odżywczo wartościowa. Można ją przygotować w większym garnku, na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej ?

Zdjęcie - Zupa gulaszowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 400 g łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 biała cebula pokrojona w piórka
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 papryki czerwona i zielona pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • spora szczypta papryczki chili
  • sól i pieprz do smaku
  • masło lub olej klarowane do smażenia
  • 1 i 1/2 litra gorącej wody lub bulionu
  • garść świeżo posiekanego koperku
Na dużej patelni rozgrzewam masło, dodaję paprykę wędzoną i cebulę, wszystko mieszam i smażę do czasu, kiedy cebula odparuje wodę. Dodaję mięso pokrojone w kostkę, mieszam i nadal smażę do zrumienienia. Dolewam dwie szklanki wody i duszę na małym ogniu pod przykryciem, około 40 minut. Gulasz przelewam do garnka z gorącym bulionem lub z wodą i nadal gotuję. Na tej samej patelni ponownie smażę ziemniaki, paprykę i marchewkę, kiedy warzywa delikatnie się zrumienią, dodaję do zupy. Zupę gotuję na małym ogniu kolejne 40 minut. Pod koniec gotowania dodaję 1/2 szklanki przecieru pomidorowego. Całość doprawiam do smaku. Dodaję garść świeżo posiekanego koperku. Smacznego ?

Zdjęcie - Zupa gulaszowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów