Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa


Zdjęcie - Zupa gulaszowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Gęsta i sycąca a przy tym lekko pikantna, pyszna zupa gulaszowa, która może stanowić z powodzeniem samodzielne danie. Jesienią bardzo często gości u nas na stole. Wychodzę do ogródka i wracam ze świeżymi warzywami. Gotuje cały gar zupy, piekę biały chleb francuski i zajadamy się nią przez kilka dni. Odgrzana jest jeszcze lepsza bo wszystkie zapachy i smaki wówczas się przegryzą.”
Zdjęcie - Zupa gulaszowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zupa gulaszowa (przepis własny)
Składniki na 4 porcje:

500g mięsa wieprzowego na gulasz
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
300g cukinii
3 duże pieczarki
pół papryczki peperoni
150ml sosu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
pieprz czarny
sól
3 łyżki oliwy
Umyj mięso, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę o boku 1,5cm. Umyj i warzywa i usuń gniazda nasienne. Paprykę i cukinię pokrój na kawałki wielkości mięsa, natomiast papryczkę peperoni pokrój w cienkie paseczki (nie zapomnij przy tym założyć rękawiczek). Posiekaj cebulę i czosnek. Obierz pieczarki i pokrój na plasterki.
Rozgrzej w rondlu oliwę. Obsmaż partiami mięso na jasnozłoty kolor. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż chwilę mieszając aż cebula stanie się szklista. Dodaj pieczarki. Gdy zmiękną wrzuć pokrojoną cukinię. Podsmaż 2-3 minuty i zalej wodą tak, aby całkowicie zakrywała mięso z warzywami. Wlej sok pomidorowy. Dodaj oregano, papryczkę peperoni, sól i pieprz. Duś na małym ogniu ok. godziny. Często mieszaj aby się nie przypaliło. Na 15 minut przed końcem duszenia dodaj pokrojoną paprykę i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z białym pieczywem.

Przepis dodaję do akcji

Kategorie przepisów