Zupa grzybowo – serowa
Przynajmniej raz w roku, każdy powinien spróbować zupy z grzybów leśnych. Ciepły październik i listopad sprawił, że w lasach nadal sporo grzybów, a na targach i bazarach, bez trudu można kupić zdrowe podgrzybki i maślaki. Zupa z mojego przepisu, jest gęsta, aromatyczna i ma niepowtarzalny smak. Podaj ją z kromką opieczonego chleba razowego lub z razowym makaronem ?
Składniki
- 200 g podgrzybków
- 200 g maślaków
- 2 mniejsze cebule
- 3 ząbki czosnku
- marchewka, pietruszka i kawałek selera
- łyżeczka suszonego tymianku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 pełna łyżka serka topionego
- 100 g śmietanki do zup i sosów
- pieprz i sól do smaku
- masło klarowane do smażenia
- 1 litr bulionu lub wody
Obraną marchewkę, pietruszkę i seler, kroję na mniejsze kawałki i gotuję do miękkości.
Grzyby dokładnie myję i daję do miseczki z zimną wodą, na kilka minut. Wylewam wodę. Czynność powtarzam kilkakrotnie, do czasu, kiedy woda będzie czysta.
Czyste grzyby kroję na mniejsze kawałki. Cebule kroję w kostkę. Czosnek drobno siekam.
Na nagrzaną patelnię, daję masło klarowane, dodaję cebulę, czosnek i tymianek. Wszystko smażę mieszając do czasu, kiedy cebula odparuje wodę. Dodaję grzyby, wszytko duszę pod przykryciem, około 10 minut.
Zawartość patelni, daję do wywaru. Wszystko ponownie gotuję około 30 minut, na małym ogniu.
Dodaję serek topiony i śmietankę do zup, oraz gałązki świeżego tymianku. Zupę gotuję jeszcze około 5 minut i doprawiam do smaku. Podaję z chrupiącym pieczywem lub z makaronem ? Smacznego ?