Zupa grzybowa
Składniki:
- 600 g grzybów pokrojonych w dużą kostkę
- 2 cebule drobno posiekane
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 1 pietruszka pokrojona w kostkę
- 2 l wody
- 1/2 średniej wielkości selera, również w pokrojonego w kostkę lub startego na tarce
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 łyżki mąki 100 g makaronu łazankowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju, podsmażyć cebulę, dodać grzyby i podsmażać jeszcze 2 – 3 min. Przerzucić do garnka z wodą, dodać ziele i liść laurowy, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 min. Zabielić śmietaną rozmieszaną z mąką (w kubku rozmieszać śmietanę z mąką i ok. 1 łyżką wody, do kubka dodać 1 – 2 łyżki gorącej zupy i wlać do garnka), doprawić solą i pieprzem, na końcu dodać natkę.
Makaron ugotować oddzielnie, zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodać do zupy.