Zrazy wołowe w sosie grzybowym
Składniki:
Zrazy:
Sos grzybowy:
- garść suszonych grzybów
- 2 kromki chleba razowego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól pieprz
Mięso pokroić na plastry, a następnie rozbić. Cebulę pokroić w piórka, ogórki na cztery części wzdłuż. Każdy plaster posmarować musztardą, położyć ogórek i cebulę i zawinąć, spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane mięso obsmażyć na maśle. Przełożyć do gara, dodać przyprawy i grzyby, zalać wodą tak, żeby zakryło mięso i gotować do miękkości. Wyjąc zrazy, dodać pokruszone kromki chleba razowego, żeby zagęścić sos, chwilę gotować żeby chleb się rozpuścił (jeśli się nie rozpuści można zmiksować sos blenderem ale wcześniej lepiej wyjąć liście laurowe i ziele angielskie) Przełożyć zrazy do sosu.
Podobne wpisy Zrazy wołowe w sosie grzybowym