Zrazy wołowe w sosie grzybowym

Składniki: Zrazy:
  • 600g pieczeni wołowej
  • 2 cebule
  • 2 ogórki kiszone
  • masło
  • musztarda Dijon
  • sol, pieprz
Sos grzybowy:
  • garść suszonych grzybów
  • 2 kromki chleba razowego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól pieprz

Mięso pokroić na plastry, a następnie rozbić. Cebulę pokroić w piórka, ogórki na cztery części wzdłuż. Każdy plaster posmarować musztardą, położyć ogórek i cebulę i zawinąć, spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane mięso obsmażyć na maśle. Przełożyć do gara, dodać przyprawy i grzyby, zalać wodą tak, żeby zakryło mięso i gotować do miękkości. Wyjąc zrazy, dodać pokruszone kromki chleba razowego, żeby zagęścić sos, chwilę gotować żeby chleb się rozpuścił (jeśli się nie rozpuści można zmiksować sos blenderem ale wcześniej lepiej wyjąć liście laurowe i ziele angielskie) Przełożyć zrazy do sosu.

Zdjęcie - Zrazy wołowe w sosie grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Podobne wpisy Zrazy wołowe w sosie grzybowymZdjęcie - Zrazy wołowe w sosie grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kapusta z fasolą (wigilijna)

Zdjęcie - Zrazy wołowe w sosie grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Flaki

Zdjęcie - Zrazy wołowe w sosie grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Barszcz czerwony (wigilijny)

Zdjęcie - Zrazy wołowe w sosie grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gulasz wieprzowo - drobiowy na winie

Kategorie przepisów

Podobne przepisy