Zielone bułeczki bazyliowe
Wiosna rozpieszcza mnie kolorami. Gdy przejeżdżam przez mój ulubiony sopocki las, czuję się jak w prawdziwym korytarzu zieleni. Opanowała mnie prawdziwa, zielona mania. Tradycyjnie postanowiłam przenieść to na moje chlebowe wypieki i tak powstały pyszne, zielone (a jakżeby inaczej!) bazyliowe bułeczki.
Jeśli jesteście fanami bazylii na pewno się nie zawiedziecie. Nie tylko uraczy was ich niezwykły aromat, ale również ich niespotykany kolor. A osiągnąć taki efekt jest niezwykle łatwo. Wystarczy jako bazę zastosować zmiksowaną w blenderze bazylię z wodą. Działa ona jako naturalna zielona farba do pieczywa.
Pochłonęłam moje bułeczki zanim zorientowałam się co się właściwie stało. Zrzucam to na zieloną manię, a nie na łakomstwo:) A wy? Zagracie ze mną w zielone?
Zielone bułeczki bazyliowe Autor: Sliwka Porcje: 4 Składniki- 350 g mąki pszennej
- 15 g liści bazylii
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki drożdży
- 220 ml ciepłej wody
- W blenderze zmiksuj wodę z bazylią. Powstały zielony płyn przelej do miski.
- Dodaj sól, drożdże i mąkę. Zagnieć aż uzyskasz jednolite, elastyczne ciasto.
- Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Pozostaw ciasto w misce i odstaw pod przykryciem folii na ok. 1,5 h, aby ciasto wyrosło (na przykład pod kaloryferem).
- Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i podziel na 4 części.
- Z każdej części uformuj bułeczkę i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Przykryj bułeczki materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw uformowane bułeczki do piekarnika i piecz ok. 15 minut aż zaczną lekko brązowieć.
- Świetnie smakują posmarowane Smakowitą Pajdą.