Zielone bułeczki bazyliowe

Zielone bułeczki bazyliowe

Zdjęcie - Zielone bułeczki bazyliowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiosna rozpieszcza mnie kolorami. Gdy przejeżdżam przez mój ulubiony sopocki las, czuję się jak w prawdziwym korytarzu zieleni. Opanowała mnie prawdziwa, zielona mania. Tradycyjnie postanowiłam przenieść to na moje chlebowe wypieki i tak powstały pyszne, zielone (a jakżeby inaczej!) bazyliowe bułeczki.

Jeśli jesteście fanami bazylii na pewno się nie zawiedziecie. Nie tylko uraczy was ich niezwykły aromat, ale również ich niespotykany kolor. A osiągnąć taki efekt jest niezwykle łatwo. Wystarczy jako bazę zastosować zmiksowaną w blenderze bazylię z wodą. Działa ona jako naturalna zielona farba do pieczywa.

Zdjęcie - Zielone bułeczki bazyliowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pochłonęłam moje bułeczki zanim zorientowałam się co się właściwie stało. Zrzucam to na zieloną manię, a nie na łakomstwo:) A wy? Zagracie ze mną w zielone?

Zielone bułeczki bazyliowe Autor: Sliwka Porcje: 4

Składniki
  • 350 g mąki pszennej
  • 15 g liści bazylii
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki drożdży
  • 220 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. W blenderze zmiksuj wodę z bazylią. Powstały zielony płyn przelej do miski.
  2. Dodaj sól, drożdże i mąkę. Zagnieć aż uzyskasz jednolite, elastyczne ciasto.
  3. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  4. Pozostaw ciasto w misce i odstaw pod przykryciem folii na ok. 1,5 h, aby ciasto wyrosło (na przykład pod kaloryferem).
  5. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i podziel na 4 części.
  6. Z każdej części uformuj bułeczkę i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  7. Przykryj bułeczki materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
  8. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. Wstaw uformowane bułeczki do piekarnika i piecz ok. 15 minut aż zaczną lekko brązowieć.
  10. Świetnie smakują posmarowane Smakowitą Pajdą.

#version#

Kategorie przepisów