Zdrowe batoniki śliwkowe

Zdrowe batoniki śliwkowe

Zdjęcie - Zdrowe batoniki śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jeżeli lubicie zdrowe przekąski, które nie powodują wyrzutów sumienia, to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Te batoniki śliwkowe to zdecydowanie jedne z moich ulubionych fit słodyczy. Robi się je ekspresowo, a jeszcze szybciej znikają. Ten przepis polecam wszystkim, którzy uwielbiają kokosa i suszone śliwki, szczególnie w duecie. Wypróbujcie koniecznie! ;)
Zdjęcie - Zdrowe batoniki śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 12 batoników

  • 200 g śliwek suszonych
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 200 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu albo syropu z agawy)

* PRZYGOTOWANIE
Orzechy nerkowca zmiksuj w blenderze na proszek, przesyp do miseczki. Śliwki suszone zmiksuj w blenderze na pastę, dodaj do orzechów. Wsyp wiórki kokosowe, wlej rozpuszczony olej kokosowy i syrop klonowy. Masę wymieszaj łyżką, powinna być bardzo gęsta. Keksówkę o wymiarach około 10x24 cm wyłóż folią spożywczą. Przełóż masę i wyrównaj szpatułką. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjmij z foremki i pokrój na około 12 batoników. Każdy batonik zawiń w papier do pieczenia. Batoniki najlepiej przechowywać w lodówce, ale kilka godzin w temperaturze pokojowej też im nie zaszkodzi — będą po prostu bardziej miękkie. ;)
*
Zdjęcie - Zdrowe batoniki śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów