Zapiekanka à la Musaka
Musaka to pyszna grecka zapiekanka z bakłażanów i mielonego mięsa, pokryta solidną porcją beszamelu. W dużej mierze przypomina włoską lasagne bolognese, tyle że tutaj zamiast makaronu mamy płaty bakłażana, co dla osób ograniczających ilość spożywanych węglowodanów albo będących na diecie bezglutenowej może być zbawienne. W mojej wersji musaki postanowiłem zrobić jeszcze jeden myk, który sprawił, że stała się bardziej fit — tradycyjny beszamel podmieniłem na kokosowy na bazie zasmażki z mąki kukurydzianej. Nie dość, że smakuje fenomenalnie, to nikt nam nie wmówi, że jest niezdrowy. I jak tu się nie skusić na taką zapiekankę? ;)
*
SKŁADNIKI
na 4 porcje
Musaka:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 2 duże bakłażany
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta płatków chili
- olej kokosowy
- pieprz
- sól
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 200 ml mleka kokosowego
- szczypta gałki muszkatołowej
* PRZYGOTOWANIE Musaka Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry i suto posypujemy solą. Odstawiamy na kwadrans. Cebulę i czosnek drobno siekamy, następnie przysmażamy na odrobinie oleju kokosowego. Wrzucamy mięso i smażymy przez kilka minut. Później wlewamy passatę i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu, często mieszając. Mięso doprawiamy oregano, bazylią, płatkami chili, pieprzem oraz solą. Z bakłażanów odlewamy wodę, delikatnie płuczemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Plastry smażymy kolejno z obu stron na oleju kokosowym i odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Na spód formy wykładamy kilka plastrów i przykrywamy je częścią mielonego mięsa. Czynność powtarzamy, uzyskując kilka warstw zapiekanki (ostatnią warstwą powinien być bakłażan).
Beszamel Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i wsypujemy mąkę kukurydzianą. Rozprowadzamy ją dokładnie w tłuszczu i zmniejszamy ogień do minimum, gdy zaczną pojawiać się bąble powietrza. Następnie powoli wlewamy mleko kokosowe, energicznie mieszając. Całość podgrzewamy, aż sos stanie się gęsty. Beszamelem polewamy gotową zapiekankę i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez 25 minut i podajemy.
*
*
Przepis powstał dla Magazynu Kocioł.