Zapiekane roladki z kurczaka w boczku ze śliwką

Zdjęcie - Zapiekane roladki z kurczaka w boczku ze śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekane roladki z kurczaka w boczku ze śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekane roladki z kurczaka w boczku ze śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekane roladki z kurczaka w boczku ze śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekane roladki z kurczaka w boczku ze śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekane roladki z kurczaka w boczku ze śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekane roladki z kurczaka w boczku ze śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g filetu z kurczaka (4 pojedyncze filety)
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g sera pleśniowego (camembert, brie)
  • 8 plasterków wędzonego, surowego boczku
  • 3 łyżki oleju Kujawski z bazylią
  • kilka listków szałwii
  • tymianek
  • sól morska
  • słodka papryka
  • czarny pieprz
Przygotowanie Filety rozciąć płasko na pół (nie przecinając do końca), rozłożyć i delikatnie rozbić tłuczkiem. Z obu stron oprószyć je solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Na mięsie ułożyć po kilka śliwek i kawałków sera, po czym zwinąć w roladki. Każdą roladkę owinąć 2 plasterkami boczku i spiąć wykałaczką.


Na patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami. Roladki obsmażyć z każdej strony na rumiano, przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu położyć liście szałwii i zalać śmietanką. Całość przykryć folią, wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekać 20 min. Po tym czasie zdjąć folię i dalej zapiekać przez kolejne 5 min.


Roladki najlepiej smakują z gotowanymi lub pieczonymi młodymi ziemniaczkami.


Porada:

Roladki można również dusić na patelni - po obsmażeniu zalać śmietanką, przykryć i gotować na małym ogniu przez 25 min.



Przepis pochodzi z www.obiadgotowy.blogspot.com

Kategorie przepisów

Podobne przepisy