Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

Zdjęcie - Pieczeń rzymska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 5 jajek (4 ugotowane i jedno surowe)
  • 800 g mielonej wieprzowiny, np. łopatki lub karkówki
  • 50 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka otartego majeranku
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz do smaku

Zdjęcie - Pieczeń rzymska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przygotowanie:

Krok 1

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski i smażymy warzywa. Cztery jajka gotujemy na twardo – wkładamy do zimnej wody i gotujemy przez około 8 minut (nie dłużej jednak niż 10 minut). Następnie odlewamy wodę z gotowania, jajka zalewamy zimną wodą i po chwili studzenia obieramy ze skorupek.

Zdjęcie - Pieczeń rzymska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Krok 2

Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, 1 surowe jajko, usmażoną cebulę i czosnek oraz bułkę tartą (odkładamy 2-3 łyżki do obsypania keksówki). Doprawiamy 1-1,5 łyżeczki soli oraz pieprzem i wyrabiamy całość na jednolitą masę.

Zdjęcie - Pieczeń rzymska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Krok 3

Przygotowujemy formę keksową o długości około 25 cm i natłuszczamy ją olejem rzepakowym, a następnie obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej keksówki przekładamy na dno ⅓ masy mięsnej. Następnie układamy w rządku ugotowane jajka i przykrywamy pozostałym mięsem. Dociskamy zwilżoną dłonią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i pieczemy przez około 60 minut bez przykrycia. Po upieczeniu wyjmujemy ostrożnie z formy i studzimy. Pieczeń rzymską kroimy na grubsze plastry dopiero po schłodzeniu.

Zdjęcie - Pieczeń rzymska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: 90 minut

Okazja: obiad/święta

Stopień trudności: łatwe

 

Porada: Pieczeń rzymska wychodzi najsmaczniejsza z tłustej wieprzowiny, np. łopatki bez kości, karkówki lub mniej tłustej biodrówki. Jeśli mamy szynkę, to warto wymieszać ją pół na pół z łopatką, by masa mięsna nie była za sucha.

Zdjęcie - Pieczeń rzymska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów