Zupa pomidorowa z kluskami lanymi
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Moja ulubiona zupa w wersji z kluseczkami lanymi zamiast makaronu czy ryżu. Pyszna, rozgrzewająca i bardzo sycąca a jednocześnie taka delikatna.
Składniki- passata pomidorowa - 1 l
- bulion drobiowy lub warzywny - 2 l
- czosnek - 2 ząbki
- bazylia suszona - 1 łyżka
- papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaki
- jajko - 1 szt.
- mleko - 1/2 szklanki
- mąka - 3-4 łyżki
- oliwa
- śmietanka - 100 ml
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, paprykę wędzoną, przesmażyć. Wlać bulion oraz bulion, doprowadzić do wrzenia. Gotować chwilę, w tym czasie przyrządzić ciasto na kluseczki.
W misce rozbełtać jajko, dodać szczyptę soli, mleko i mąkę. Wszystko razem wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto, bez grudek. Małą łyżeczkę nagrzać w zupie, następnie nabierać małe porcje ciasta i wrzucać na gotującą się zupę. Po kilku minutach, gdy kluski są już ugotowane, dodać śmietankę i przyprawić do smaku.