Zapiekane filety a'la pizza

Zapiekane filety a'la pizza

Filety kurczaka zapiekane z warzywami i mozzarellą, to wbrew pozorom bardzo łatwy i niezwykle smaczny obiad. Są wyjątkowo soczyste i wyraziste w smaku. Filety dobrze smakują również na następny dzień, dlatego włączając piekarnik, warto zrobić więcej porcji. Na początek krótko podsmaż warzywa, następnie rozłóż nadzienie na doprawionych filetach, resztę pracy wykona za Ciebie piekarnik 🙂

Zdjęcie - Zapiekane filety a'la pizza - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na filety kurczaka zapiekane a’la pizza

8 porcji

  • 4 średnie filety kurczaka
  • 300 g obranych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • ketchup pikantny
  • 6 łyżek mozzarelli startej na grubych oczkach
  • kilka gałązek pietruszki
  • sól, pieprz, ostra papryczka do smaku

 

Jak zrobić zapiekane filety a'la pizza?

Każdą pierś, przekrój na dwa cieńsze płaty. Jeżeli filety są małe, wystarczy je delikatnie rozbić, jednak wtedy będą tylko cztery porcje. Filety posyp delikatnie z każdej strony solą, pieprzem i ostrą papryczką.

Na patelni, rozgrzej niewielką ilość oleju. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dorzuć pieczarki pokrojone na plasterki. Całość smaż mieszając, do czasu, kiedy pieczarki odparują wodę.

Na koniec dodaj pomidora, pokrojonego na małe kawałki, pomieszaj.

Na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, rozłóż arkusz papieru do pieczenia. Filety ułóż na papierze. Na każdym kawałku, rozsmaruj łyżką porcję ketchupu, następnie rozłóż porcję smażonych warzyw.

Całość daj do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni. Czas pieczenia, około 35 minut. Filety powinny się lekko skurczyć i zarumienić na brzegach. Pod koniec pieczenia, rozłóż na warzywach starty ser mozzarella.

Gotowe filety, posyp posiekaną pietruszką. Podawaj z surówką 🙂

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Zapiekane filety a'la pizza - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów