Zapiekana włoska kapusta
Przyszedł ten czas, kiedy obiad musi przede wszystkim rozgrzewać! W takich sytuacjach znakomicie sprawdzają się wszelkie zapiekanki. Wstawiasz brytfankę do piekarnika, a po pół godzinie wyjmujesz parującą porcję szczęścia.
Późna jesień to też doskonały czas na przygotowanie wszystkich „kapustnych”. Dziś moja ukochana kapusta włoska. Pokrojona w duże kawałki (ćwiartki lub ósemki), lekko podgotowana, a następnie zapieczona w kremowym sosie z dodatkiem grzybów. To wspaniały pomysł na rodzinny obiad (nie tylko dla tych osób, dla których najlepszą częścią gołąbków jest właśnie kapusta, a nie nadzienie ;)
Podane proporcje dla ok. 3 osób, oczywiście kapusty można dodać i upiec znacznie więcej :)
Składniki:- kapusta włoska - 1/2 główki
- pieczarki - 500 g, użyłam dużych "portobello"
- sos sojowy - 1-2 łyżeczki
- cebula - 1/2 sztuki
- mleko - 2 szklanki
- masło - 2 łyżki
- mąka pszenna - 2 łyżki
- szczypior - do podania
- cheddar - 2-3 łyzki, utartego sera (opcjonalnie)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
Kapustę pokrój na ósemki lub ćwiartki, wykrój (nie cały, aby liście się nie rozpadły) twardy głąb. Kapustę krótko obgotuj (przez ok. 2 minuty) w osolonej wodzie. Osusz.
Pieczarki pokrój w cienkie paski, usmaż na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo. Na koniec dopraw sosem sojowym.
Beszamel:
Na odrobinie oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Do rondelka dodaj masło, rozgrzej, dodaj mąkę, rozmieszaj. Wlej mleko. Dokładnie połącz, przypraw, gotuj ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, dodaj nieco więcej mleka.
Przygotuj naczynie do zapiekania. Rozłóż w nim ćwiartki kapusty oraz pieczarki. Zalej białym sosem (opcjonalnie posyp potartym cheddarem).
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz, aż kapusta będzie zupełnie miękka, lekko miejscami zarumieniona (można na początku piec pod przykryciem- kapusta szybciej zmięknie). Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Podawaj z ziemniakami lub bagietką do wytarcia sosu ;)