Zakwas gryczany na żurek

Zakwas gryczany na żurek


Zdjęcie - Zakwas gryczany na żurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Te święta po raz pierwszy spędzę na diecie bezglutenowej. Nie oznacza to jednak, że będę głodować. Wiele tradycyjnych potraw można z powodzeniem przygotować w wersji bezglutenowej. Jedną z nich będzie żurek. Zamiast tradycyjnego zakwasu z mąki żytniej nastawiłam zakwas na białej mące gryczanej. Ta mąka to nic innego jak zmielona np. w młynku do kawy niepalona kasza gryczana. Można ją bez problemu kupić na lokalnym targowisku lub bazarku. Taki bezglutenowy zakwas można również przygotować na mącę ryżowej lub owsianej. Ja jednak zdecydowanie wolę mąkę gryczaną. A jeśli ktoś poszukuje przepisu na tradycyjny zakwas to można go znaleźć tutaj.”

Zdjęcie - Zakwas gryczany na żurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zakwas gryczany na żurek (przepis własny)
Składniki: 4 łyżki mąki gryczanej (zmielona kasza niepalona)
ciepła przegotowana woda
4 liście laurowe
4 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
opcjonalnie 2 łyżki soku z kiszonej kapusty lub gryczanego zakwasu chlebowego

Przygotować czysty, wyparzony słoik o pojemności około 900ml. Wsypać do niego mąkę. Dodać przekrojone ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Zalać ciepłą, przegotowaną wodą do 3/4wysokości. Dokładnie wymieszać. Przykryć słoik tetrową ściereczką lub ręcznikiem kuchennym. Zawiązać sznureczkiem lub założyć gumkę recepturkę. Odstawić na 5 dni. Codziennie mieszać przynajmniej raz czystą drewnianą łyżką. Odpowiednio przygotowany zakwas powinien mieć ładny, kwaśny zapach. Aby mieć pewność, że proces pójdzie w dobrym kierunku można dodać soku z kiszonej kapusty lub gryczanego zakwasu chlebowego jeśli taki posiadamy.
Smacznego :) Aronia


Kategorie przepisów