Wrap z chilli con carne

W taką pogodę to tylko pyszne rozgrzewające jedzonko! Chili con carne podane w tortilli jako wrap.Do przygotowania chili con carne użyłam rzepakowego oleju Kujawskiego, który jest tłoczony z polskiego rzepaku i jest naturalnym źródłem omega-3 oraz witamin E+K.
Składniki na wrap z chilli con carne:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka chili
- 500 g mięsa mielonego
- 1 łyżeczka kminku
- 1,5 łyżeczki oregano
- 2/3 puszki pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- sól, pieprz
- olej Kujawski
Przyrządzanie wrapa z chilli con carne:
➡️Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy pokrojoną cebulę, dodajemy starty czosnek, kminek oraz oregano. Następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy do lekkiego zrumienienia.
➡️Dodajemy pomidory, cukier, sól i pieprz. Dusimy przez około 30 minut. Kolejno dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.
➡️Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec dorzucamy czerwona fasolę i mieszamy.
Podajemy w placku tortilli jako wrap.
Porada kulinarna: 🌯✨
Aby wrapy były jeszcze smaczniejsze i nie rozmiękały, przed podaniem możesz lekko podpiec tortille na suchej patelni lub w piekarniku! 🔥 Dzięki temu będą bardziej elastyczne i chrupiące, a farsz nie przesiąknie przez ciasto.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 1 godz.
Stopień trudności: prosty przepis