Włoska zupa z dorszem

Jedliśmy podobną zupę na wakacjach, smakowała nadzwyczajnie, więc postanowiłam odtworzyć jej smak w swojej kuchni. Zdecydowanie zupa dla fanów smaku suszonych pomidorów, oliwek i ryb. Osobno gotuję warzywa, osobno ( na parze ) gotuję filety dorsza, pstrąga lub innej ryby. Na koniec wszystko ląduje w jednym naczyniu. Jeżeli nie masz przystawki do gotowania na parze, możesz krótko obsmażyć rybę i dodać ją do zupy już na talerzu.

Przepis na zupę po włosku, można modyfikować, dodając różne warzywa i owoce morza – wg. ulubionych smaków i zawartości lodówki 🙂 Zupa włoskich rybaków, pełna zdrowych składników i kolorów włoskiego lata 🙂

Zdjęcie - Włoska zupa z dorszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 2 lity wody
  • 400 g filetów ryby bez ości  ( dorsz, pstrąg, halibut )
  • 5 pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
  • 5 ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 duża cebula pokrojona z drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno starte
  • 1/2 szklanki oliwek z zalewy, przekrojonych na pół
  • 1 słoiczek ( 120 g ) pomidorów suszonych z zalewy
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • oliwa z oliwek lub olej z winogron do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Do podania

  • kromki bułki razowej, podpieczone na suchej patelni
  • pietruszka

Rybę gotuję na parze, około 10 minut lub smażę na małej ilości tłuszczu.

Do gorącej wody, daję pomidory pokrojone w kostkę i ziemniaki. Gotuję około 15 minut.

Na patelni rozgrzewam kilka łyżek oliwy, dodaję cebulę i czosnek, kiedy warzywa lekko się przyrumienią, dodaję do zupy i nadal chwilę gotuję.

Następnie dodaję suszone pomidory, pokrojone w paseczki, oliwki i zioła. Gotuję kolejne 10 minut.

Na koniec, dodaję rozdrobnione filety ryby. Całość krótko gotuję i doprawiam do smaku 🙂

Na talerzu, potrawę można posypać świeżo posiekaną pietruszką lub oregano.

Podajemy z razowymi grzankami. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Włoska zupa z dorszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ribollita toscana. Wiejska zupa z Toskanii

Ribollita toscana. Wiejska zup…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa serowo-cebulowa
2

Zupa serowo-cebulowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zupa gulaszowa
1

Zupa gulaszowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Rosół z domowym makaronem
1

Rosół z domowym makaronem

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zupa serowa z chipsami z szynki parmeńskiej
1

Zupa serowa z chipsami z szynk…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Ramen z jajkiem i tofu
1

Ramen z jajkiem i tofu

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese)
1

Dorsz w stylu Livorno (Baccalà…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Fasolka po toskańsku

Fasolka po toskańsku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pieczone leczo
1

Pieczone leczo

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i brokułami

Zapiekanka ziemniaczana z łoso…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Patrycja Patrycja
Simply Food

Szwedzkie klopsiki, czyli köttbullar
2

Szwedzkie klopsiki, czyli kött…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!