Włoska zupa z dorszem

Jedliśmy podobną zupę na wakacjach, smakowała nadzwyczajnie, więc postanowiłam odtworzyć jej smak w swojej kuchni. Zdecydowanie zupa dla fanów smaku suszonych pomidorów, oliwek i ryb. Osobno gotuję warzywa, osobno ( na parze ) gotuję filety dorsza, pstrąga lub innej ryby. Na koniec wszystko ląduje w jednym naczyniu. Jeżeli nie masz przystawki do gotowania na parze, możesz krótko obsmażyć rybę i dodać ją do zupy już na talerzu.

Przepis na zupę po włosku, można modyfikować, dodając różne warzywa i owoce morza – wg. ulubionych smaków i zawartości lodówki 🙂 Zupa włoskich rybaków, pełna zdrowych składników i kolorów włoskiego lata 🙂

Zdjęcie - Włoska zupa z dorszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 2 lity wody
  • 400 g filetów ryby bez ości  ( dorsz, pstrąg, halibut )
  • 5 pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
  • 5 ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 duża cebula pokrojona z drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno starte
  • 1/2 szklanki oliwek z zalewy, przekrojonych na pół
  • 1 słoiczek ( 120 g ) pomidorów suszonych z zalewy
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • oliwa z oliwek lub olej z winogron do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Do podania

  • kromki bułki razowej, podpieczone na suchej patelni
  • pietruszka

Rybę gotuję na parze, około 10 minut lub smażę na małej ilości tłuszczu.

Do gorącej wody, daję pomidory pokrojone w kostkę i ziemniaki. Gotuję około 15 minut.

Na patelni rozgrzewam kilka łyżek oliwy, dodaję cebulę i czosnek, kiedy warzywa lekko się przyrumienią, dodaję do zupy i nadal chwilę gotuję.

Następnie dodaję suszone pomidory, pokrojone w paseczki, oliwki i zioła. Gotuję kolejne 10 minut.

Na koniec, dodaję rozdrobnione filety ryby. Całość krótko gotuję i doprawiam do smaku 🙂

Na talerzu, potrawę można posypać świeżo posiekaną pietruszką lub oregano.

Podajemy z razowymi grzankami. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Włoska zupa z dorszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowa Panna Cotta

Czekoladowa Panna Cotta

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Toskański krem z fasoli. Sezonowo od A do M

Toskański krem z fasoli. Sezon…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pizza

Pizza

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciabatta na zakwasie z oliwkami i suszonymi pomidorami

Ciabatta na zakwasie z oliwkam…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Carbonara - prosta i szybka w przygotowaniu
2

Carbonara - prosta i szybka w…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Prosta sałatka caprese
2

Prosta sałatka caprese

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Łosoś duszony w sosie z papryki z przyprawą marokańską

Łosoś duszony w sosie z papryk…

figmara figmara
figowe smaki

Spaghetti z bułką tartą i anchois

Spaghetti z bułką tartą i anch…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Śledzie w czosnku i majeranku
3

Śledzie w czosnku i majeranku

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Śledzie z bryndzą. Na wigilijny stół…
1

Śledzie z bryndzą. Na wigilijn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Domowy paprykarz szczeciński
1

Domowy paprykarz szczeciński

napiecyku napiecyku
napiecyku

Łosoś pieczony w jarzynach

Łosoś pieczony w jarzynach

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!