Włoska zupa z dorszem

Jedliśmy podobną zupę na wakacjach, smakowała nadzwyczajnie, więc postanowiłam odtworzyć jej smak w swojej kuchni. Zdecydowanie zupa dla fanów smaku suszonych pomidorów, oliwek i ryb. Osobno gotuję warzywa, osobno ( na parze ) gotuję filety dorsza, pstrąga lub innej ryby. Na koniec wszystko ląduje w jednym naczyniu. Jeżeli nie masz przystawki do gotowania na parze, możesz krótko obsmażyć rybę i dodać ją do zupy już na talerzu.

Przepis na zupę po włosku, można modyfikować, dodając różne warzywa i owoce morza – wg. ulubionych smaków i zawartości lodówki 🙂 Zupa włoskich rybaków, pełna zdrowych składników i kolorów włoskiego lata 🙂

Zdjęcie - Włoska zupa z dorszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 2 lity wody
  • 400 g filetów ryby bez ości  ( dorsz, pstrąg, halibut )
  • 5 pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
  • 5 ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 duża cebula pokrojona z drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno starte
  • 1/2 szklanki oliwek z zalewy, przekrojonych na pół
  • 1 słoiczek ( 120 g ) pomidorów suszonych z zalewy
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • oliwa z oliwek lub olej z winogron do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Do podania

  • kromki bułki razowej, podpieczone na suchej patelni
  • pietruszka

Rybę gotuję na parze, około 10 minut lub smażę na małej ilości tłuszczu.

Do gorącej wody, daję pomidory pokrojone w kostkę i ziemniaki. Gotuję około 15 minut.

Na patelni rozgrzewam kilka łyżek oliwy, dodaję cebulę i czosnek, kiedy warzywa lekko się przyrumienią, dodaję do zupy i nadal chwilę gotuję.

Następnie dodaję suszone pomidory, pokrojone w paseczki, oliwki i zioła. Gotuję kolejne 10 minut.

Na koniec, dodaję rozdrobnione filety ryby. Całość krótko gotuję i doprawiam do smaku 🙂

Na talerzu, potrawę można posypać świeżo posiekaną pietruszką lub oregano.

Podajemy z razowymi grzankami. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Włoska zupa z dorszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gazpacho chłodnik z ogórkiem i miętą

Gazpacho chłodnik z ogórkiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa z cukinii i szpinaku na mleku kokosowym z ostrą nutą. Fragment

Zupa z cukinii i szpinaku na m…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa selerowa z błękitnym serem pleśniowym

Zupa selerowa z błękitnym sere…

figmara figmara
figowe smaki

Zupa z botwiny z ziemniakami

Zupa z botwiny z ziemniakami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Krem czosnkowy z grillowanym kurczakiem i grzankami
1

Krem czosnkowy z grillowanym k…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Zupa z bobem, cukrowym groszkiem i miętą
1

Zupa z bobem, cukrowym groszki…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą
1

Dorsz w sosie cytrynowym z mus…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chowder ze szparagami i wędzonym pstrągiem. Zupa dla Niej i dla Niego

Chowder ze szparagami i wędzon…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sałatka z roszponką i tuńczykiem
1

Sałatka z roszponką i tuńczyki…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Łosoś jurajski w kurkach z masłem, czosnkiem i koprem. Prosto z patelni!

Łosoś jurajski w kurkach z mas…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Makaron nadziewany tuńczykiem i ricottą

Makaron nadziewany tuńczykiem…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Dorsz zapiekany z porami
2

Dorsz zapiekany z porami

figmara figmara
figowe smaki