Włoska zupa z dorszem

Jedliśmy podobną zupę na wakacjach, smakowała nadzwyczajnie, więc postanowiłam odtworzyć jej smak w swojej kuchni. Zdecydowanie zupa dla fanów smaku suszonych pomidorów, oliwek i ryb. Osobno gotuję warzywa, osobno ( na parze ) gotuję filety dorsza, pstrąga lub innej ryby. Na koniec wszystko ląduje w jednym naczyniu. Jeżeli nie masz przystawki do gotowania na parze, możesz krótko obsmażyć rybę i dodać ją do zupy już na talerzu.

Przepis na zupę po włosku, można modyfikować, dodając różne warzywa i owoce morza – wg. ulubionych smaków i zawartości lodówki 🙂 Zupa włoskich rybaków, pełna zdrowych składników i kolorów włoskiego lata 🙂

Zdjęcie - Włoska zupa z dorszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 2 lity wody
  • 400 g filetów ryby bez ości  ( dorsz, pstrąg, halibut )
  • 5 pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
  • 5 ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 duża cebula pokrojona z drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno starte
  • 1/2 szklanki oliwek z zalewy, przekrojonych na pół
  • 1 słoiczek ( 120 g ) pomidorów suszonych z zalewy
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • oliwa z oliwek lub olej z winogron do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Do podania

  • kromki bułki razowej, podpieczone na suchej patelni
  • pietruszka

Rybę gotuję na parze, około 10 minut lub smażę na małej ilości tłuszczu.

Do gorącej wody, daję pomidory pokrojone w kostkę i ziemniaki. Gotuję około 15 minut.

Na patelni rozgrzewam kilka łyżek oliwy, dodaję cebulę i czosnek, kiedy warzywa lekko się przyrumienią, dodaję do zupy i nadal chwilę gotuję.

Następnie dodaję suszone pomidory, pokrojone w paseczki, oliwki i zioła. Gotuję kolejne 10 minut.

Na koniec, dodaję rozdrobnione filety ryby. Całość krótko gotuję i doprawiam do smaku 🙂

Na talerzu, potrawę można posypać świeżo posiekaną pietruszką lub oregano.

Podajemy z razowymi grzankami. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Włoska zupa z dorszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Śledzie w jogurcie z korniszonami i koperkiem
1

Śledzie w jogurcie z korniszon…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Mini wrapy z tortilli z łososiem

Mini wrapy z tortilli z łososi…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Łosoś jurajski, fasolka szparagowa, cukinia i sos z salsą truflową…

Łosoś jurajski, fasolka szpara…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Łosoś pod kołderką z orzeszków pini, natki pietruszki i mozzarelli
1

Łosoś pod kołderką z orzeszków…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka z tuńczykiem i awokado

Sałatka z tuńczykiem i awokado

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Paluszki ziemniaczano-rybne z sosem kurkowym

Paluszki ziemniaczano-rybne z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Bruschetta z pieczarkami jarmużem i bryndzą
1

Bruschetta z pieczarkami jarmu…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Frittata z botwiną i kozim serem feta
1

Frittata z botwiną i kozim ser…

food² food²
Food Square

Szpinakowa ciabatta

Szpinakowa ciabatta

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Risotto z dynią i kasztanami

Risotto z dynią i kasztanami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Ribollita toscana. Wiejska zupa z Toskanii

Ribollita toscana. Wiejska zup…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami