Włoska zupa z dorszem
Jedliśmy podobną zupę na wakacjach, smakowała nadzwyczajnie, więc postanowiłam odtworzyć jej smak w swojej kuchni. Zdecydowanie zupa dla fanów smaku suszonych pomidorów, oliwek i ryb. Osobno gotuję warzywa, osobno ( na parze ) gotuję filety dorsza, pstrąga lub innej ryby. Na koniec wszystko ląduje w jednym naczyniu. Jeżeli nie masz przystawki do gotowania na parze, możesz krótko obsmażyć rybę i dodać ją do zupy już na talerzu.
Przepis na zupę po włosku, można modyfikować, dodając różne warzywa i owoce morza – wg. ulubionych smaków i zawartości lodówki ? Zupa włoskich rybaków, pełna zdrowych składników i kolorów włoskiego lata ?
Składniki
- 2 lity wody
- 400 g filetów ryby bez ości ( dorsz, pstrąg, halibut )
- 5 pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
- 5 ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 duża cebula pokrojona z drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno starte
- 1/2 szklanki oliwek z zalewy, przekrojonych na pół
- 1 słoiczek ( 120 g ) pomidorów suszonych z zalewy
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- oliwa z oliwek lub olej z winogron do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Do podania
- kromki bułki razowej, podpieczone na suchej patelni
- pietruszka
Rybę gotuję na parze, około 10 minut lub smażę na małej ilości tłuszczu.
Do gorącej wody, daję pomidory pokrojone w kostkę i ziemniaki. Gotuję około 15 minut.
Na patelni rozgrzewam kilka łyżek oliwy, dodaję cebulę i czosnek, kiedy warzywa lekko się przyrumienią, dodaję do zupy i nadal chwilę gotuję.
Następnie dodaję suszone pomidory, pokrojone w paseczki, oliwki i zioła. Gotuję kolejne 10 minut.
Na koniec, dodaję rozdrobnione filety ryby. Całość krótko gotuję i doprawiam do smaku ?
Na talerzu, potrawę można posypać świeżo posiekaną pietruszką lub oregano.
Podajemy z razowymi grzankami. Smacznego ?