Włoska Ciabatta

Każdy region Włoch ma swoją odmianę, tego wyjątkowego chlebka, bagietek czy bułeczek o nazwie ciabatta.  O ile ciabatty różnią się od siebie wyglądem i formą, technika przygotowania ciasta, pozostaje bardzo podobna.

Ciasto na ciabattę, ma wysoką hydrację, małą ilość drożdży i długi czas wyrastania.  Stosunkowo rzadkie ciasto, dzięki  fermentacji, naciąganiu i składaniu, stanie się gładkie i sprężyste.

Ciabatta jest lekka, sprężysta, pełna dziurek w środku, o kształt nie musisz się martwić 😉 Podaj ciabattę na sposób włoski, z dobrą oliwą z oliwek i z odrobiną soli 🙂

Zdjęcie - Włoska Ciabatta - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciabatta

Składniki na zaczyn

  • 200 g mąki pszennej ( u mnie typ 550, może być 750 )
  • 200 g zimnej wody
  • 1 g suchych drożdży

Składniki pomieszaj wieczorem, miskę przykryj folią, odstaw na około 10 – 12 godzin w temperaturze pokojowej.

Składniki na ciasto właściwe

  • 200 -220 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej 00  ( np. Manitoba, można zastąpić pszenną 550 )
  • 2 g. suchych drożdży
  • 200 g wody
  • cały zaczyn
  • 8 g soli
Zdjęcie - Włoska Ciabatta - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Włoska Ciabatta - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Włoska Ciabatta - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wszystkie składniki ( oprócz soli ) pomieszaj w postrzępioną masę, odstaw na 30 minut. Dodaj sól, wyrabiaj ciasto około 10 minut. Przełóż ciasto do naoliwionej miseczki, przykryj folią, odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.

Składaj ciasto – rozciągaj boki ciasta z czterech stron i składaj do środka jak kopertę.  Ponownie przykryj miseczkę folią i odstaw na 30 minut. Po tym czasie, ponownie rozciągaj i składaj ciasto.

Blat posyp obficie mąką, ciasto wyłóż na blat i delikatnie rozciągnij. Ciasto również posyp mąką. Zostaw na 20  minut do wyrastania.

Szpatułką piekarniczą, zdecydowanym ruchem, podziel ciasto na około 8 porcji.

Ostrożnie przełóż bułeczki na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie zostaw do napuszenia na około 20 – 30 minut.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni, obficie spryskaj wodą, bułeczki daj do piekarnika i podkręć temperaturę do 240 stopni. Czas pieczenia około 15 – 20 minut.

Gotowe bułeczki, zostaw do ostudzenia. Przygotuj kanapki, takie jak lubisz….Smacznego 🙂

Ciasto z tego przepisu, można uformować na kształt podłużnych bagietek / chlebków i kroić na kromki.

Zdjęcie - Włoska Ciabatta - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis z grupy kulinarnej “Chleb na zakwasie i nie tylko”, lekko zmodyfikowany.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy