Wiosenne makaroniki z kremem cytrynowym
Słodkie, w przenośni i dosłownie. Urocze, bo różowe. Subtelne i tak francuskie- makaroniki, oczywiście.
Te delikatne ciasteczka z migdałowej mąki, przełożyłam kremem cytrynowym. Stały się doskonałym wiosennym deserem. Kilka kropli czerwonego barwnika sprawiło, że jedząc je czułam się niczym Barbie przy południowej herbatce :)
Proporcje na ok. 20 makaroników (czyli 40 krążków).
Składniki- migdały mielone - 60 g
- cukier puder - 115 g
- białko - 70 g
- cukier - 35 g
- barwnik spożywczy - opcjonalnie (czerwony)
- krem
- masło - 50 g
- serek kremowy - 200 g (naturalny, typu Philadelphia)
- aromat cytrynowy - 4-5 kropli
- skórka cytryny - otarta z 1 owocu
- sok z cytryny - z 1/2 owocu
- cukier puder - ok. 2 łyżek (do smaku)
Mielone migdały zmiksuj dodatkowo z cukrem pudrem. Mieszanina musi przypominać pył. Przesiej ją dodatkowo przez sitko.
Białka ubij, dodaj cukier (kryształ), ubijaj dalej, aż uzyskasz sztywną "suchą" pianę, rozpadającą się gdy zamieszasz ją łyżką. Dodaj migdały z cukrem pudrem (w dwóch partiach), delikatnie mieszaj silikonową szpatułką, aż masa będzie półpłynna (gdy będzie ściekać ze szpatułki, powinna zostawić po sobie ślad na powierzchni).
Rękawem cukierniczym (lub woreczkiem foliowym z odciętym rogiem) nakładaj porcje masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na kwadrans.
Makaroniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 oC. Piecz ok. 20-25 minut. Ostudź.
Krem: Miękkie masło zmiksuj z cukrem na gładką masę, dodaj serek, aromat, skórkę i sok z cytryny.Zmiksuj.
Kremem przekładaj makaroniki.
Gotowe makaroniki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.