Wiosenna sałatka z quinoa i oscypkiem
Wkrótce, bo już 26 czerwca rozpocznie się na moim blogu konkurs "Kujawski ze smakiem do sałatek", na który serdecznie zapraszam wszystkich kulinarnych blogerów. :) Dziś natomiast prezentuję moją wiosenną sałatkę z dodatkiem saszetki Oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Do mojej sałatki użyłam mieszanki czerwonej i czarnej quinoa, oscypka przywiezionego z gór przez synka, pyszną rzodkiewkę, pachnący koperek, mix sałat oraz ogórka małosolnego. Wyszło naprawdę bardzo ciekawie, smacznie i pożywnie. Sałatkę zabrałam ze sobą do pracy na drugie śniadanie. :)
Nadmieniam, że mój wpis nie bierze udziału w konkursie, jest tylko wpisem pokazowym, przedkonkursowym.
Składniki:
*8 łyżek quinoa (komosy ryżowej) - u mnie mix czerwonej i czarnej
*kawałek oscypka
*mix sałat
*kilka rzodkiewek
*2 ogórki małosolne
*koperek
*sól, pieprz
*olej Kujawski z saszetki z pomidorami, czosnkiem i bazylią
Wykonanie:
Quinoę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (gotować około 15 -20 minut w wodzie, której powinno być około 2 x więcej niż quinoa, tak długo aż komosa wciągnie całą wodę i będzie miękka w kształcie ślimaczków). Do miseczki wrzucić sałatę, pokrojonego oscypka, pokrojone rzodkiewki, ogórki małosolne oraz posiekany koperek. Dodać ostudzoną quinoa. Następnie polać olejem Kujawskim z saszetki z czosnkiem, bazlią i pomidorami. Doprawić solą, pieprzem, wymieszać i zjadać.
Smacznego :)
Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.
Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.