Wiejski żurek w chlebie
Dodatkowo podany w chrupiących chlebowym miseczkach zachwyci rodzinę podczas niedzielnego obiadu !
BULION
WARZYWNY:
SKŁADNIKI:
2 duże
marchewki
1
pietruszka
kawałek
selera
1 ząbek
czosnku
2
liście laurowe
3-4
ziarna ziela angielskiego
1
kostka bulionowa
Sól
ŻUREK
SKŁADNIKI:
1
butelka żurku kiszonego
30 dag
kiełbasy wiejskiej
4-5
jajek na twardo
1-2
łyżki chrzanu ze słoika
1
łyżeczka cukru
Sól,
pieprz do smaku
Majeranek
Świeża
zielona pietruszka
PRZYGOTOWANIE:
1. Gotujemy bulion warzywny z podanych składników,
marchew kroimy w grube talarki, pietruszkę i selera w większe kawałki.
Bulion
jest gotowy, kiedy warzywa są miękkie. Doprawiamy do smaku.
2.
Wlewamy zakwas żurku, wcześniej dokładnie mieszając zawartość butelki.
3.
Kiełbasę wiejską obieramy ze skórki, kroimy na grubsze plastry.
Rozgrzewamy
patelnię i na jej suchej powierzchni przypiekamy kiełbasę z dwóch stron.
4. Do
gotującego się żurku dodajemy podpieczoną kiełbasę oraz pokrojone w ćwiartki
jajka na twardo.
5.
Żurek doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, dodajemy chrzan, 1 kopiatą łyżkę
majeranku i posiekaną zieloną pietruszkę.
*
Sposób podania: Przygotowujemy chlebki, odcinamy wierzch, wydrążamy środek i
podpiekamy je w piekarniku. Osobno gotujemy ziemniaki. Pokrojonego ziemniaka
umieszczamy w chlebku, zalewamy gorącym żurkiem. Posypujemy odrobiną majeranku
i dekorujemy gałązką świeżego oregano lub zieloną pietruszką. Przykrywamy
chlebową pokrywką.