Wegetariański pasztet z grzybów
W dzieciństwie zdecydowanie wolałam święta Bożego Narodzenia niż Wielkanocne, gdyż Wielkanoc kojarzyła mi się ze stołem uginającym się pod wszelkiego rodzaju mięsiwem. Ja natomiast fanką wędlin i mięs nie byłam. Wychodząc więc naprzeciw osobom, które nie jedzą mięsa lub go nie lubią proponuję wegetariański pasztet z grzybów.
Aby pasztet nie opadł, po zakończeniu pieczenia nie otwierajmy piekarnika. Należy go tylko nieco uchylić i włożyć łyżkę drewnianą w szparę, tak, aby stygł powoli.
Składniki
(6 osób)
- grzyby mrożone 750 gr
- cebula 1 sztuka
- marchewka 1 sztuka
- czosnek 3 ząbki
- jajka 2 sztuki
- bułka tarta 100gr
- olej Kujawski z pierwszego tłoczenia 2 łyżki
- sól 2 łyżeczki
- pieprz 2 łyżeczki
- majeranek garść
- tymianek garść
- sól i pieprz
Przygotowanie
(40 min + 1,5 godziny pieczenia)
1. Grzyby gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości około 20 minut.
2. Na oleju Kujawskim smażymy pokrojoną w pióra cebulę, posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę marchew.
3. Grzyby oraz przesmażone warzywa mielimy dwukrotnie w maszynce na małych oczkach. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy i połowę bułki tartej, mieszamy.
5. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z masą.
6. W razie potrzeby dodajemy jeszcze bułkę tartą – masa powinna mieć konsystencję jak pasztet mięsny, czyli pasztet powinien sam spadać z łyżki.
7. Pasztet pieczemy w 180 stopniach około 1.5 godziny. W połowie pieczenia można włączyć termoobieg. Gotowy jest, gdy skórka na górze jest mocno spieczona.
Nazwa potrawy: Wegetariański pasztet z grzybów
Opis: Przepis na wegetariański pasztet zrobiony w całości z grzybów. Wegetariańska propozycja na potrawę wielkanocną, pomysł na odmianę, choć przepis tradycyjny.
Rodzaj: Przystawka
Zdjęcie:
Data: 13-04-2014
Czas przygotowania: 130 minut
Ilość porcji: 6
Autor: Dorota Bigo