Wege „gołąbki” z buraka liściowego

Wege „gołąbki” z buraka liściowego

Zdjęcie - Wege „gołąbki” z buraka liściowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sama nazwa nie mówi zbyt dużo o istocie dania, a dzieje się w nim naprawdę sporo! Jadłam kiedyś w Szwajcarii gołąbki owinięte buraczanymi liśćmi, w Turcji spotkacie je w mini wersji (to Pazi Sarmasi), z mięsem i ryżem, niczym u naszej babci. Ja trochę poeksperymentowałam i przygotowałam wytrawne nadzienie, ze słodkimi nutami, w sam raz na letnią przekąskę!

Zdjęcie - Wege „gołąbki” z buraka liściowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje wege (a nawet wegańskie, jeśli zrezygnujecie z jogurtu do podania) mini gołąbki w liściach buraka nadziałam ryżem, bakłażanem, pomidorami, rodzynkami – same pyszne rzeczy!

Zdjęcie - Wege „gołąbki” z buraka liściowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wielkość gołąbków zależeć będzie oczywiście od wielkości liści, jednak jest to danie idealne na przekąskę- nie oczekujcie porcji wielkości naszych klasycznych, kapuścianych gołąbków :)

Zdjęcie - Wege „gołąbki” z buraka liściowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Danie podałam z jogurtem greckim, pestkami granatu posiekaną natką, odrobiną świeżej mięty i kilkoma kroplami sosu chili na wierzchu.

Zdjęcie - Wege „gołąbki” z buraka liściowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • burak liściasty - ok. 15-25 liści
  • cebula - 1 szt
  • ryż - 1/3 szklanki
  • bakłażan - 1 mała sztuka
  • passata pomidorowa - 1/2 szklanki
  • bulion - ok. 2 szklanki (lub woda)
  • czerwone wytrawne wino - 1/3 szklanki
  • cynamon - duża szczypta
  • rodzynki - 1/2 szklanki
  • sól, pieprz - do smaku
  • oliwa - 2 łyżki
  • chilli - opcjonalnie, do smaku
  • jogurt grecki, świeży granat, natka pietruszki, świeża mięta - opcjonalnie, do podania
Przygotowanie:

Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojony w małą (!) kosteczkę bakłażan, przesmaż.

Dodaj ryż, smaż ok. 2 minuty. Wlej wino, odczekaj aż odparuje.

Dodaj cynamon, passatę pomidorową, rodzynki i wlej ciepły bulion. Gotuj pod przykryciem, aż ryż będzie miękki (w razie konieczności dolej nieco więcej bulionu/wody).

Farsz wymieszaj, danie ma mieć lekko klejącą konsystencję, niczym risotto. Dopraw do smaku. Ostudź.

Liście buraka obgotuj przez 1 minutę w osolonym wrzątku. Delikatnie odcedź.

Na każdy listek nałóż niewielką porcję nadzienia i zawiń listki do środka, aby farsz był nimi ściśle owinięty.

Gotowe „gołąbki” ułóż ciasno w garnku. Wlej kilka łyżek wody i podgrzej pod przykryciem, aby nadzienie przed podaniem się podgrzało, lub podawaj jako przystawkę na zimno z ulubionymi dodatkami np. jogurtem greckim, posiekaną natką i miętą, odrobiną ostrego sosu chili.

Kategorie przepisów