Waniliowe cupcakes z kremem wiśniowym

Waniliowe cupcakes z kremem wiśniowym
Zdjęcie - Waniliowe cupcakes z kremem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Waniliowe cupcakes z kremem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Waniliowe cupcakes z kremem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Waniliowe cupcakes z kremem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Waniliowe cupcakes z kremem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Waniliowe cupcakes z kremem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Waniliowe cupcakes z kremem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Waniliowe cupcakes z kremem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Waniliowe cupcakes z kremem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Waniliowe cupcakes z kremem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Waniliowe cupcakes z kremem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Waniliowe cupcakes z kremem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Waniliowe cupcakes z kremem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Waniliowe cupcakes z kremem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Waniliowe cupcakes z kremem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 4 jaja
  • 3 łyżki mleka
  • 1 laska wanilii
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
na krem wiśniowy:
  • 500 g wiśni
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Foremki do babeczek wypełniamy papilotkami.


Do miski przesiewamy mąkę, proszek, sodę i sól. Dodajemy cukier, jaja i miękkie masło. Miksujemy przez 1 min., aż składniki zmienią się w puszystą masę. Z laski wanilii wyłuskujemy ziarenka i razem z mlekiem dodajemy do utartej masy, mieszamy.


Za pomocą dwóch łyżek nakładamy masę do papilotek, lekko wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika na 20 min. Następnie przenosimy na kratkę i studzimy.


Krem wiśniowy:

Wiśnie drylujemy, nerkowce namaczamy w wodzie (najlepiej na całą noc, minimalnie na 8 godz.). Wiśnie gotujemy z cukrem i cynamonem przez 15 min., aż odparuje z nich znaczna część wody. Następnie odciskamy na sicie.


Odsączone orzechy przekładamy do malaksera, dodajemy olej Kujawski i miksujemy całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Dokładamy odciśniętą papkę wiśniową, ponownie krótko miksujemy.


Wystudzone babeczki dekorujemy kremem, wyciskanym za pomocą rękawa cukierniczego.


Porada:

Krem wiśniowy można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów