Uszka z pieczarkami i grzybami
- 25 g suszonych grzybów
- 50 dag pieczarek
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżka bułki tartej
- masło
- sól, pieprz
- 350 g mąki
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- 3/4 szklanki gorącej wody
Suszone grzyby namoczyć i ugotować w niewielkiej ilości wody po czym odcedzić grzyby (nie wylewać wody w której się gotowały grzyby) i drobno pokroić . Pieczarki drobno pokroić (ja użyłem malaksera), cebulę podsmażyć na maśle, dodać pieczarki i smażyć jeszcze kilka minut, dołożyć grzyby z wywarem w którym się gotowały i odparować farsz do takiej konsystencji żeby można go było użyć do nadziewania uszek, przełożyć do miski i wymieszać z bułka tartą, ostudzić.
Ciasto:
Mąkę połączyć z solą, dodać żółtko. Do gorącej wody wrzucić masło i kiedy się stopi – stopniowo, powoli dolewać do mąki. Zagnieść ciasto, i odstawić na kwadrans, aby ciasto odpoczęło, następnie rozwałkować na stolnicy lekko posypanej mąką, nakładać na ciasto farsz i formować uszka. Gotować (wrzucać na gotującą się wodę) w osolonej wodzie około 3 min od wypłynięcia.
Podobne wpisy Uszka z pieczarkami i grzybamiSambousek'i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia