Uszka z grzybami
Na pewno każdy z Was ma swoje ulubione wigilijne danie. Moim faworytem zdecydowanie jest barszczyk z uszkami. A uszka koniecznie z leśnymi grzybkami.
Farsz do uszek robię z dodatkiem pieczarek. Takie uszka bardziej nam smakują.
Uszka do barszczu wigilijnego śmiało można przygotować wcześniej, gdy bieganiny przedświątecznej jeszcze niewiele. Ugotowane i ostygnięte uszka, wkładamy do woreczków i zamrażamy. W dniu wigilii uszka rozmrażamy i rozmrożone wrzucamy na chwilę na wrzątek.
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Wykonanie:
Suszone grzyby zalać zimną wodą i odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie odlać wodę i wlać świeżą, tak by przykryła grzyby. Grzyby gotować około 30 minut. Odcedzić i pozostawić na sicie do ostygnięcia.
Ostygnięte grzyby leśne pokroić w bardzo drobną kosteczkę. W podobną kosteczkę pokroić cebulę i pieczarki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zeszkli cebulkę, następnie dodać grzyby i pieczarki. Całość smażyć kilka minut.
Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Mąkę przesypać na stolnice lub blat. Zrobić dołek i wlewać powoli wodę. Zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody.
Ciasto przykryć miską i odstawić na 20-30 minut.
Po tym czasie ciasto cienko wałkować , podsypując mąką. Z ciasta wykrawać nieduże placki, najlepiej małą literatką.
Na każdy placek kłaść pół łyżeczki farszu z grzybów. Sklejać jak pierogi, po czym skleić razem oba rogi.
Uszka gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.
Smacznego !
Farsz do uszek robię z dodatkiem pieczarek. Takie uszka bardziej nam smakują.
Uszka do barszczu wigilijnego śmiało można przygotować wcześniej, gdy bieganiny przedświątecznej jeszcze niewiele. Ugotowane i ostygnięte uszka, wkładamy do woreczków i zamrażamy. W dniu wigilii uszka rozmrażamy i rozmrożone wrzucamy na chwilę na wrzątek.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki poznańskiej ( typ 500 )
- szczypta soli
- około 100 ml ciepłej wody
Farsz:
- 100 g grzybów leśnych suszonych
- 1 cebula
- 5 niedużych pieczarek
- sól, pieprz
- olej/masło do smażenia
Wykonanie:
Suszone grzyby zalać zimną wodą i odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie odlać wodę i wlać świeżą, tak by przykryła grzyby. Grzyby gotować około 30 minut. Odcedzić i pozostawić na sicie do ostygnięcia.
Ostygnięte grzyby leśne pokroić w bardzo drobną kosteczkę. W podobną kosteczkę pokroić cebulę i pieczarki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zeszkli cebulkę, następnie dodać grzyby i pieczarki. Całość smażyć kilka minut.
Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Mąkę przesypać na stolnice lub blat. Zrobić dołek i wlewać powoli wodę. Zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody.
Ciasto przykryć miską i odstawić na 20-30 minut.
Po tym czasie ciasto cienko wałkować , podsypując mąką. Z ciasta wykrawać nieduże placki, najlepiej małą literatką.
Na każdy placek kłaść pół łyżeczki farszu z grzybów. Sklejać jak pierogi, po czym skleić razem oba rogi.
Uszka gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.
Smacznego !