Udka pieczone w syropie z brzoskwiń
Wykorzystujesz czasem brzoskwinie z puszki, a nie wiesz co zrobić z syropem? Zawsze możesz przygotować na obiad udka pieczone w syropie z brzoskwiń. To ciekawa alternatywa dla przygotowania tej części kurczaka.
Udka wychodzą mięciutkie, z łatwością odchodzą od kości, i najważniejsze – wcale nie są jakieś słodsze pomimo tego, że pieką się w słodkim syropie. Nie wiem kto pierwotnie wpadł na ten pomysł, ale spodobał mi się on i od czasu do czasu chętnie z niego korzystam.
Ja najczęściej podaję je razem z surówką z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami – jest świetna i moim zdaniem fajnie pasuje do tego typu mięsa. Pozostałe owoce można też wykorzystać do ciast, czy deserów lub innych sałatek.
- około 6 udek z kurczaka
- syrop z brzoskwiń (z puszki)
- mielona papryka słodka
- mielona papryka ostra
- szczypta mielonego imbiru
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
- olej
Udka przekładamy do miski, skrapiamy niewielką ilością oleju i nacieramy przyprawami (solą,pieprzem, mieloną papryką słodką i ostrą, mielonym imbirem i granulowanym czosnkiem). Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Zamarynowane udka rozkładamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy je syropem brzoskwiniowym (z puszki). Naczynie przykrywamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60-70 minut. Po tym czasie pokrywkę zdejmujemy, polewamy udka wytworzonym sosem i zapiekamy dalej (już bez przykrycia) przez około 30-35 minut – do zarumienienia (w międzyczasie jeszcze dwukrotnie podlewamy mięso sosem).