Tzatziki
Mam wrażenie, że sos tzatziki jest tak popularny, że niedługo uznawany będzie za danie typowo polskie. I wcale się tej popularności nie dziwię, bo jest naprawdę pyszny!
Podstawa to składniki, które każdy znajdzie w lodówce: jogurt (grecki, naturalny), ogórek, czosnek, świeże zioła. Na tym jednak zabawa się nie kończy! Może typowa Greczynka nie eksperymentowałaby tu z dodatkami, ale my możemy! Żeby urozmaicić sos, dodaję do niego skórkę otartą z cytryny, posiekany koperek, posiekane świeże liście mięty, oregano, kapkę oliwy a czasem i szczypior. Bo w kuchni trzeba bawić się smakami!
Sos tzatiki to doskonały kompan grillowanych warzyw i mięs, ale smakuje wyśmienicie także podany jako dip do świeżych jarzyn pokrojonych w słupki (jako przekąska) czy nawet , ot tak, rozsmarowany na chrupiącej grzance.
Sezon grillowy przed nami, tzatziki potrzebny będzie więc naprawdę często :)
Składniki:- ogórek - 1 szt, szklarniowy (lub 2-3 ogórki gruntowe)
- jogurt grecki - duże opakowanie
- czosnek - 1-2 ząbki, w zależności od intensywności
- koperek - 2 łyżki, posiekany
- skórka z cytryny - otarta z 1/2 owocu
- sól, pieprz - do smaku
- oliwa - 2 łyżki, do podania
- -
- -
- -
Umyty ogórek (ze skórką) potrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj posiekany koperek, skórkę z cytryny i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj, dopraw do smaku.
Przed podaniem schłódź w lodówce, wierzch skrop oliwą, możesz ozdobić czarną oliwką ułożoną na środku (jak robią to Grecy), posypać listami ziół lub suszonym oregano.