Twarożek "na różowo" - z botwiną
Ha ! Taki twarożek z rana gwarantuje dobry humor. Nie wierzysz ? Sprawdź !
Czyż to nie miło zjeść coś kolorowego na kromce chleba ? Biały, biały, biały ... nudą wieje. A twarożek może być też różowy. I zapewniam, ten róż nie jest tylko dla kobiet.
Składniki:
Przygotowanie:
Botwinkę oczyścić i umyć. Buraczki zetrzeć na tarce do warzyw - na dużych oczkach, łodygi drobno pokroić. Ząbek czosnku obrać i posiekać.
Twaróg przełożyć do salaterki, posolić i pognieść widelcem. Do pogniecionego twarogu dodać botwinkę, czosnek, ziarna słonecznika i jogurt grecki - wymieszać.
Twarożek podawać na świeżym pieczywie.
Przepis ten znalazł się w magazynie AROMAT. Znajdziecie go na stronie 41, wraz z przepisami na inne letnie śniadania. Polecam.
Smacznego !
Czyż to nie miło zjeść coś kolorowego na kromce chleba ? Biały, biały, biały ... nudą wieje. A twarożek może być też różowy. I zapewniam, ten róż nie jest tylko dla kobiet.
Składniki:
- 150 g twarogu
- 1/4 pęczka botwinki ( 2-3 buraczki z łodygami )
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżka ziaren słonecznika
- sól
Przygotowanie:
Botwinkę oczyścić i umyć. Buraczki zetrzeć na tarce do warzyw - na dużych oczkach, łodygi drobno pokroić. Ząbek czosnku obrać i posiekać.
Twaróg przełożyć do salaterki, posolić i pognieść widelcem. Do pogniecionego twarogu dodać botwinkę, czosnek, ziarna słonecznika i jogurt grecki - wymieszać.
Twarożek podawać na świeżym pieczywie.
Przepis ten znalazł się w magazynie AROMAT. Znajdziecie go na stronie 41, wraz z przepisami na inne letnie śniadania. Polecam.
Smacznego !