Trufle pomarańczowe

Trufle pomarańczowe

Zdjęcie - Trufle pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„W ubiegłym tygodniu obiecałam jeszcze jakieś trufelki i oto są. Tym razem w wersji dla dorosłych, czyli z dodatkiem alkoholu. Intensywnie pomarańczowe, za sprawą „pomarańczowych” składników: czekolady, likieru i skórki. Ja wprost uwielbiam te aromaty i smaki, ale wiem, że nie wszyscy za nim przepadają. Nie muszę daleko szukać, bo mój mąż też należy do tej grupy. Można w takim przypadku zrezygnować np. z dodatku skórki pomarańczowej. Też będą pyszne.”
Zdjęcie - Trufle pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Trufle pomarańczowe
Składniki na 28 szt.
125ml śmietanki o zaw. tłuszczu 30%
100g gorzkiej czekolady z pomarańczą (u mnie „Lindt”)
100g mlecznej czekolady
100g biszkoptów
2 łyżki likieru pomarańczowego
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej drobno pokrojonej
30g masła

Dodatkowo:
4 łyżki startej gorzkiej czekolady do obtoczenia trufli
28 papierowych papilotek do pralinek

Zagotować w rondlu śmietanę z masłem. Zestawić z ognia. Czekoladę gorzką oraz mleczną połamać na kawałki. Dodać do śmietany i stale mieszając rozpuścić w śmietanie.
Biszkopty włożyć do plastikowego woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta. Dodać do masy razem ze skórką pomarańczową. Wlać jeszcze likier pomarańczowy i całość dokładni wymieszać. Przestudzić do temp. pokojowej, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby masa stwardniała.

Łyżeczką wykrawać z masy kawałki wielkości małego orzecha włoskiego. Toczyć je między dłońmi, aż przybiorą kształt kulek. Odkładać na arkusz papieru do pieczenia. Dłonie często chłodzić zimną wodą, żeby masa się nie rozpuszczała.
Do małej miseczki wsypać starta czekoladę i obtaczać w niej kulki, lekko poruszając miseczką. Gotowe układać w specjalnych papierowych papilotkach przeznaczonych do pralinek. Przechowywać w chłodnym miejscu do dwóch tygodni.


Przepis dodaję do akcji "Pralinki, trufelki, czekoladki"

Kategorie przepisów