Trójkątna focaccia
Dziś zapraszam do trójkąta! Oto trójkątna focaccia z trzema bohaterami: szparagami, parmezanem i rozmarynem.
Czas całkowity: 1 godz 40 min
Czas wyrastania: 1 godz 20 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- letnia woda - 240 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 5 g
- 5 szparagów - 5 szt.
- gałązka rozmarynu - 1 szt.
- tartego parmezanu - 3 łyżki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, oliwę, drożdże. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Z kuli formujemy stożek i delikatnie wałkujemy w kształt trójkąta. W razie potrzeby ucinamy boki, aby je wyrównać.
4. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na 20 minut w ciepłym miejscu.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, ustawiamy metodę pieczenia góra-dół. W focacci robimy delikatne dziurki, wierzch dekorujemy szparagami, listkami rozmarynu i tartym parmezanem. Skrapiamy oliwą.
Pieczemy przez 20 minut.