Tradycyjny omlet biszkoptowy

Tradycyjny omlet biszkoptowy
Zdjęcie - Tradycyjny omlet biszkoptowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tradycyjny omlet biszkoptowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tradycyjny omlet biszkoptowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tradycyjny omlet biszkoptowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tradycyjny omlet biszkoptowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tradycyjny omlet biszkoptowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 jaja
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • szczypta soli
Przygotowanie

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasnożółtą masę.


W osobnej misce ubijamy mikserem na sztywno białka. Do ubitej piany stopniowo wlewamy żółtka, wciąż ubijając. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy tylko przez chwilę na wolnych obrotach.


Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski i przelewamy ciasto. Pod patelnią zmniejszamy ognień na mały i smażymy omlet przez 4-5 min. Po tym czasie przekładamy omlet na drugą stronę za pomocą łopatki. Smażymy jeszcze przez 2 min.


Podajemy z dowolnymi dodatkami: owocami, jogurtem, dżemem, miodem, itp.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów