Tosty w jajku a’la Caprese

Tosty w jajku a’la Caprese

Propozycja śniadaniowa łącząca kultowy już chleb w jajku z sałatką caprese.

To opcja śniadaniowa idealna zwłaszcza latem, kiedy mamy najlepsze, najsłodsze pomidory. Jestem pewna, że i Wam takie tosty zasmakują.

Oczywiście zamiast chleba tostowego można wykorzystać zwykły chleb pszenny, najlepiej taki „wczorajszy”, tylko wówczas być może trzeba będzie zwiększyć ilość pozostałych składników.

Zdjęcie - Tosty w jajku a’la Caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

na 3 kanapki:

  • 6 kromek chleba tostowego
  • 2-3 jajka
  • 125 g mozzarelli light (kulka)
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 3 listki sałaty strzępiastej
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz czarny i ziołowy
  • masło

Pomidora oraz osączoną z zalewy mozzarellę kroimy na cienkie plasterki.

Jajka wybijamy na głęboki talerz, doprawiamy szczyptą soli oraz czarnego pieprzu, mieszamy widelcem lub rózgą do połączenia.

W przygotowanej mieszance zanurzamy po 1 kromce chleba tostowego. Smażymy na rozgrzanej z niewielką ilością masła patelni, z obu stron do zarumienienia.

Na usmażonym chlebie rozkładamy plasterek sałaty, dajemy plasterki pomidora oraz mozzarelli. Oprószamy pieprzem ziołowym. Dajemy listki bazylii i przykrywamy drugą kromką chleba.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

 Zdjęcie - Tosty w jajku a’la Caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tosty w jajku a’la Caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tosty w jajku a’la Caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tosty w jajku a’la Caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów