Tosty w jajku a’la Caprese
Propozycja śniadaniowa łącząca kultowy już chleb w jajku z sałatką caprese.
To opcja śniadaniowa idealna zwłaszcza latem, kiedy mamy najlepsze, najsłodsze pomidory. Jestem pewna, że i Wam takie tosty zasmakują.
Oczywiście zamiast chleba tostowego można wykorzystać zwykły chleb pszenny, najlepiej taki „wczorajszy”, tylko wówczas być może trzeba będzie zwiększyć ilość pozostałych składników.
na 3 kanapki:
- 6 kromek chleba tostowego
- 2-3 jajka
- 125 g mozzarelli light (kulka)
- 1 duży pomidor malinowy
- 3 listki sałaty strzępiastej
- kilka listków świeżej bazylii
- sól, pieprz czarny i ziołowy
- masło
Pomidora oraz osączoną z zalewy mozzarellę kroimy na cienkie plasterki.
Jajka wybijamy na głęboki talerz, doprawiamy szczyptą soli oraz czarnego pieprzu, mieszamy widelcem lub rózgą do połączenia.
W przygotowanej mieszance zanurzamy po 1 kromce chleba tostowego. Smażymy na rozgrzanej z niewielką ilością masła patelni, z obu stron do zarumienienia.
Na usmażonym chlebie rozkładamy plasterek sałaty, dajemy plasterki pomidora oraz mozzarelli. Oprószamy pieprzem ziołowym. Dajemy listki bazylii i przykrywamy drugą kromką chleba.
Podajemy od razu po przygotowaniu.