Tortilla de patatas z kurkami
Czasem warto zapisać jakiś przepis na zapas, oto propozycja dla tych, którzy lubią tapas. Prawdziwa hiszpańska mucha, czyli tortilla de patatas. W sierpniu najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i kurkami.
Tortilla de patatas z kurkami
- 5 jajek
- 400 g młodych ziemniaków
- 150 g kurek + gałązka rozmarynu
- 70 ml oliwy
- sól, pieprz
- Do podania:
- kwaśna śmietana
- szczypiorek
- Umyte i osuszone kurki wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy kilka łyżek oliwy i posiekany rozmaryn, podsmażamy ok. 6 minut, pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki jak na chipsy. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło klarowane. Wrzucamy ziemniaki i powoli smażymy (konfitujemy) przez 10 minut, aż będą miękkie i zmienią kolor na złocisty.
- Usmażone chipsy odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
- Do misy wbijamy jajka, roztrzepujemy je, dodajemy ziemniaki, połowę podsmażonych kurek, sól, pieprz. Masa jajeczna powinna być lekko przesolona, dzięki temu tortilla po usmażeniu będzie miała odpowiedni smak.
- Na patelni, na której smażyliśmy ziemniaki zostawiamy ok. 2 łyżki oliwy, resztę odlewamy.
- Rozgrzewamy tłuszcz i wlewamy na patelnię jajka, wyrównujemy wierzch masy łyżką. Smażymy ok. 3 minuty na małym ogniu.
- Gdy brzegi omletu się zetną, zsuwamy go na talerz i odwracamy przerzucając go na patelnię na drugą stronę. Następnie dosmażamy jeszcze 2 minuty i przerzucamy na talerz.
- Tortillę serwujemy ze śmietaną, kurkami i szczypiorkiem. Podajemy od razu lub kroimy na części i podajemy na zimno.