Torta grzybowa

Torta grzybowa

Torta zrobiona juz na swiateczny stol z pozostalych po pierogach suszonych grzybow.

W zasadzie ,to taki eksperyment z produktami-pozostale grzybki nie moga sie zmarnowac,wiec powastala taka fajna "torta",do zrobienia ktorej bardzo Was zachecam.

Zdjęcie - Torta grzybowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Torta grzybowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Torta grzybowa

Farsz

.2 szklanki grzybow pozostalych po pierogach

.3 jajka

.150 gr sera philadelfia

.sol i pieprz

Wykonanie

Forme na tarte smarujemy maslem i pudrujemy maka.

Do miski wlewamy jajka ,dodajemy ser,sol i pieprz i dokladnie miksujemy.

Do masy jajeczno-serowej dodajemy farsz grzybowy,przyprawiamy jeszcze do smaku i odstawiamy.

Ciasto

.1 i 1/2 szklanki maki

.1/2 kostki masla

.szczypta soli

 

Wykonanie

Siekamy nozem podane skladniki i szybko zagniatamy elastyczne ciasto.

Odcinamy 1/4 na dekoracje,pozostale walkujemy ,przekladamy na przygotowana forme i wypelniamy nim dokladnie dno i boki.

Ciasto na dnie nakluwamy widelcem,wylewamy mase ,wycinamy dekoracyjne formy np.choinka i pokrywamy gore ciasta.

Z pozostalego ciasta robimy waleczek,wypelniamy nim brzeg formy i dalej calosc smarujemy zoltkiem jajka.

Pieczemy w temp.180stC,przez 35 min.

Podajemy najlepiej na drugi dzien ,lub odgrzewany po kilku godz.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów